Dræbt libanesisk premierministers søn tilbage ved åsted

Libanons tidligere premierminister Saad al-Hariri er lørdag ankommet til en sjælden visit i sit hjemland, hvor han vil holde en tale for at markere 10-års dagen for snigmordet på sin far, skriver libanesiske medier.

Saad al-Hariri taler ved en ceremoni dedikeret til hans far, skriver det statslige nyhedsbureau NNA og pro-Hariri avisen al-Mustaqbal.

Hans far, Rafik al-Hariri, blev dræbt ved et bombeattentat 14. februar 2005 i Beirut. Drabet, der aldrig er opklaret, kastede landet på randen af en ny borgerkrig og tvang senere Syrien til at løsne sit greb om nabolandet.

Rafik al-Hariri var premierminister over to perioder fra 1992-1998 og 2000-2004. Han havde en central rolle i genopbygningen af det splittede land efter den 15 år lange borgerkrig, der sluttede i oktober 1990.

Drabet på faren fik Saad al-Hariri ind i politik.

Han er fortsat Libanons mest indflydelsesrige sunni-politiker til trods for, at han tog i eksil i 2011, efter at hans regering blev væltet af en koalition, der inkluderede den iransk-støttede shiamuslimske Hizbollah-bevægelse.

Rafik al-Hariri blev sammen med 21 andre myrdet i en bilbombeeksplosion, som fem medlemmer af Hizbollah er tiltalt for at stå bag. En retssag in absentia mod de fem er indledt ved en international domstol i Haag. Hizbollah nægter enhver indblanding.

På trods af fjendskabet mellem Hizbollah og Hariris Fremtidsbevægelse arbejder de nu på at prøve at holde de sekteriske spændinger i Libanon nede.

De sekteriske spændinger mellem sunnier og shiamuslimer er forværret som følge af borgerkrigen i nabolandet Syrien, hvorfra millioner er drevet på flugt, også til Libanon.

Saad al-Hariri vendte sidst tilbage i august, og inden da var der gået tre år, hvor han ikke havde opholdt sig i hjemlandet.

Hans besøg vækker hos nogle håb om, at det kan hjælpe til at stabilisere Libanon, som er plaget af vold og fanget i et politisk dødvande, nu da flere forsøg på at vælge en ny præsident er slået fejl.

Saad al-Hariri opholder sig skiftevis i Saudi-Arabien og Frankrig.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip