Drastisk nedjustering af forventningerne til russisk vækst

Skrevet af admin

14/01/2015

Dagens topnyheder

Verdensbanken nedjusterer forventningerne til Ruslands vækst i bruttonationalproduktet, BNP, for 2015 til -2,9 procent fra -0,7 procent.

I december hed prognosen, at der var forventet en nedgang på -0,7 procent.

Sådan lyder det onsdag i en rapport om den globale økonomiske vækst fra Verdensbanken, hvis opgave er at bekæmpe fattigdom i udviklingslande ved at modtage indbetalinger fra medlemslande.

Ruslands økonomi er i forvejen på randen af en knockout på grund af vestlige landes sanktioner som følge af Ukraine-krisen samt den seneste tids store fald i olieprisen.

Indtægter fra olie og gas er rygraden i Ruslands økonomi.

Desuden har den russiske valuta, rublen, været på elevatortur den seneste tid og har presset priserne i vejret, mens den russiske inflation skønnes at lande på det højeste niveau siden finanskrisen i 2008.

Generelt skar Verdensbanken sin globale vækstprognose for 2015 og næste år på grund af de dårlige økonomiske udsigter i eurozonen, Japan og andre store vækstøkonomier.

For Rusland er det den værste økonomiske krise i de 15 år, Vladimir Putin har siddet på magten i Rusland som præsident - og i en kortere periode som premierminister.

Putin har dog nedtonet betydningen af de vestlige sanktioners betydning for Ruslands økonomiske nedtur.

Tidligere har det været fremme, at den russiske regering forbereder en lov, der skal sende ekstra finansiering til den skrøbelige russiske banksektor.

Der er angiveligt tale om 1000 milliarder rubler, hvilket svarer til 95 milliarder danske kroner.

Turbulensen omkring rublen gør, at udenlandske selskaber, der sælger varer til russerne, er påpasselige med at sælge deres varer i Rusland, da det er svært at prissætte varerne.

Eksempelvis har det tidligere været fremme, at det ikke længere var muligt for russere at købe en iPhone eller andre produkter fra Apple via det amerikanske selskabs onlinebutik i Rusland.

/ritzau/Reuters