Drenge har mere madmod end piger

I Masseeksperimentet 2012 smagte 19.382 elever på 'mystiske' fødevarer og 3.994 elever indrapporterede deres fødevare-neofobi. Fødevare-neofobi er det videnskabelige ord for angsten for at smage på ukendte madvarer, hvorimod kræsenhed er uvilje til at spise noget, man godt kender, men ikke kan lide.

Resultatet er klart
Drenge tør mere end piger, når det gælder om at smage på noget nyt, og yderligere oplever teenagere nye fødevarer som mindre attraktive, end yngre børn gør.

- Det kom lidt bag på os, at drenge har mere madmod end piger, og at de bedre kan lide nye og ukendte fødevarer, siger postdoc Helene Hausner, fra Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Teenagere nervøse for at smage
- Vi blev også overraskede over, at teenagere faktisk er mere nervøse for at smage fremmede ting end de yngste børn. Vi troede, at yngre børn var mest påpasselige med at spise ny og anderledes mad. Det kan tænkes, at teenageres smagsoplevelser er påvirket af hormonforandringer. Og det giver anledning til mere forskning på området, fortsætter Helene Hausner.

De yngste har lyst til at smage
- Den gode nyhed er, at de yngste har lyst til at smage på ny mad, og det betyder meget i forhold til deres maddannelse. Vi ved for eksempel, at børn skal smage fødevarer, de ikke kan lide, op til 10 gange, inden de lærer at acceptere dem, slutter Helene Hausner.

Masseeksperimentet 2012 er resultatet af et samarbejde mellem Dansk Naturvidenskabsformidling og Forskningscenter OPUS.

 

Dagens Gossip