Drenge skal have vaccine mod anuskræft

Både læger og sundhedsfaglige interesseorganisationer har længe kæmpet for, at drenge på lige fod med piger skal have hpv-vaccine betalt af det offentlige.

Men svaret fra Sundhedsstyrelsen er et nej, fordi der mangler dokumentation for, at vaccinen virker for drenge. Et andet argument er, at drengene er beskyttet ved, at man tilbyder pigerne gratis vaccine.

Nu tager Sex & Samfund kampen op og starter en underskriftindsamling, så drenge også bliver tilbudt en gratis hpv-vaccine. Underskrifterne skal afleveres til sundhedsminister Astrid Krag (SF) til april.

- Hos drenge kan smitte med hpv føre til kræft i endetarmen, mund og hals og i sjældne tilfælde kræft i penis. Alligevel tilbydes drenge ikke gratis hpv-vaccine. Det er en klar diskrimination, siger Jeppe Hald, projektleder i Sex & Samfund.

Drenge skal i dag selv betale, hvis de ønsker at blive vaccineret mod hpv-smitte.

- Har man sex eller intim kontakt med piger og kvinder, der ikke er vaccinerede - for eksempel på en ferie, er man som dreng ikke beskyttet. Drenge, der har sex med andre drenge eller mænd, er heller ikke beskyttet af pigernes vaccine, siger Jeppe Hald.

Selv om alle piger mellem 12-14 år tilbydes gratis vaccination mod hpv, er det ikke alle, der bliver vaccineret.

Indtil videre er den højeste vaccinationsandel i en årgang cirka 83 procent. Det betyder, at knap hver femte pige i de vaccinerede årgange ikke er vaccineret. Dertil kommer de voksne kvinder over 26 år, som slet ikke tilbydes vaccinen.

I blandt andet Australien, Canada og USA anbefaler man at hpv-vaccinere både piger og drenge.

- Vi ved, at drenge også bliver smittet med hpv, og at det kan føre til en række kræftformer. Vi ved også, at en tredjedel af alle hpv-relaterede kræfttilfælde er mænd, og at vi har en vaccine, der nedsætter risikoen for smitte betragteligt, siger Jeppe Hald.

- Dermed står vi i dag samme sted med drengene, som vi gjorde med pigerne, før der blev indført hpv-vaccine for dem.

Underskriftindsamlingen er åben for alle på www.facebook.com/sexogsamfund.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip