Drøje hug til Mikkelsen som seriemorder og kannibal

Og de er mildt sagt lunkne i deres kritik - ikke mindst af seriens danske hovedrolleindehaver Mads Mikkelsen, der spiller en ung udgave af kannibalen og seriemorderen Hannibal Lecter, som mange kender fra bogserien af forfatteren Thomas Harris og ikke mindst fra filmene, hvor Anthony Hopkins gjorde oneliners som, »I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti,« fra »Silence of the Lambs« til hvermandseje.

En noget nær umulig arv for Mads Mikkelsen at løfte, hvilket flere anmeldere da også påpeger, men samtidig er de først og fremmest ude efter den danske skuespillers accent og enkelte mener sågar, at Mikkelsen »mumler« sig igennem sin rolle.

»Værst af alt er Mads Mikkelsen i rollen som Lecter. Det er ikke Mikkelsens fejl, at han ikke bare tilnærmelsesvist minder om Hopkins, der om nogen har været med til at tegne denne karakter. Men det er Mikkelsens fejl, at de fleste af hans sætninger mumles frem med en nærmest uforståelig accent af ukendt oprindelse. Mit råd er, at man venter på den engelsksprogede remake,« skriver TV-anmelderen Glenn Garvin i The Miami Herald, mens kollegaen Mark Perigard fra Boston Herald følger trop og kalder Mads Mikkelsen »fejlcastet«.

»Han kan ganske vist virke diskret skræmmende grundet hans smag for marv, men den danske skuespiller taler med en så tyk accent, at det mere lyder, som om han har en varm kartoffel i munden,« skriver Mark Perigard.

Hos The New York Times er man mere milde over for den danske skuespiller, som ifølge avisens anmelder Mike Hale giver karakteren Hannibal noget helt igennem uhyggeligt med sin udtryksløse gestik, der virker næsten anti-Hopkinsk.

»Det humoristiske i hans præstation er denne uigennemskuelighed. Når han stirrer på et offer, ved man ikke, om han overvejer sauté kontra stegning eller blot forsøger at huske, hvor han parkerede sin bil,« skriver Mike Hale.

Generelt set er anmelderne noget lunkne over for NBCs nye satsning, der er skabt af Bryan Fuller, som også har lavet serier som de roste »Wonderfall« og »Pushing Daisies«. »Langsom« og »prætentiøs« er nogle af de ord, som anmelderne bruger om handlingen i første afsnit. Mest negativ er The Miami Herald:

»Hannibal er ikke en kulinarisk oplevelse, men en gang fastfood skabt på dårlig planlægning og værre udførelse.«

Mere positiv er klummeskribenten Brian Lowry fra det anerkende amerikanske filmblad Variety, der ganske vist samstemmende med sin anmelderkolleger kalder serien »klodset og rodet«, men også finder serien visuelt fængende - ikke mindst takket være Mads Mikkelsen og hans medskuespillere Hugh Dancy og Laurence Fishburne. »Hannibal skaber en foruroligende stemning, hvor man efterlades med en usikkerhed om, hvad der kommer til at ske fra den ene episode til den næste - perverst, måske fordi det hele så let kan styrte sammen,« skriver Brian Lowry.

»Hannibal« har premiere herhjemme på Kanal 5 14. april klokken 21.

 

Dagens Gossip