Dronning Beatrix' afgang var ventet

At den 74-årige dronning Beatrix forlader den hollandske trone skal med al sandsynlighed forklares med landets traditioner og ikke det faktum, at dronningen til tider har været upopulær i befolkningen.

Det mener historiker Lars Hovbakke Sørensen, der i flere bøger har beskæftiget sig med de europæiske kongehuse.

- Jeg vil ikke sige, at hendes beslutning er chokerende. Det hollandske kongehus adskiller sig fra alle de andre europæiske kongehuse ved, at man har den her tradition med, at man abdicerer i stedet for at blive siddende, til man dør, siger han.

Historikeren forklarer, hvordan både dronningens mor og bedstemor forlod tronen før deres død.

- Hendes mor abdicerede også, da hun blev 71 på sin fødselsdag i 1980, ligesom dronning Beatrix også gør det i forbindelse med sin fødselsdag på torsdag, hvor hun bliver 75.

- Og Beatrix' bedstemor, dronning Wilhelmina, som også var regerende dronning, abdicerede også. Det gjorde hun i 1948, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Dronning Beatrix har i sine år som regent ikke udelukkende været populær.

Blandt andet har hendes ægteskab med den tyske diplomat Claus von Amsberg - tidligere medlem af det omstridte Hitlerjugend - været kritiseret.

- Hun har haft nogle problemer engang imellem - blandt andet i forbindelse med sin mand. Men også fordi monarken i Holland udtaler sig mere politisk, end man har tradition for i Norden.

- Hun har især udtalt sig meget kontroversielt og positivt om den hollandske rolle i den europæiske integrationsproces. Om forholdet til EU og EU-spørgsmål.

- Det gør, at der kommer lidt mere kritik, og at kongehuset generelt ikke er lige så populært, som det er i Danmark, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Traditionen med at de royale hollændere går af før tid udspringer da også af, at dronning Wilhelmina efter offentlig kritik forlod posten inden sin død. Hendes datter valgte så at videreføre traditionen.

At en lignende tradition med tronskifte inden regentens død er en mulig model for det danske kongehus, er Lars Hovbakke Sørensen afvisende overfor.

- Det er helt utænkeligt. Det her med hvordan tronskiftet sker fra den ene generation til den anden, er noget, der er så grundfæstet, at man stort set aldrig laver det om, siger historikeren.

- I Danmark har vi en helt anden tradition end i Holland. Her skal vi næsten 500 år tilbage i tiden, for at finde den sidste konge, der holdt op med at være konge, inden han døde. Det var da Christian II flygtede ud af landet i 1523, siger han.

Den 45-årige kronprins Willem-Alexander bliver ny konge af Holland den 30. marts.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip