Drop colaen - den øger riskoen for smertefulde nyresten

22/05/2013 23:39

Holger Madsen

Nyheder
De fleste ved efterhånden godt, at indtag af for meget sodavand ikke er sundt. Colaen og de øvrige læskedrikke er dårlige for både tænder og kroppen, men nu viser en ny undersøgelse også, at sodavand øger risikoen for nyresten. Det er forskere fra Brigham and Women's Hospital i USA, der har kigget på næsten 195.000 personers sundhedstilstand gennem otte år. Her er konklusionen, at de personer der havde drukket mindst en sodavand dagligt havde 23 procent større risiko for nyresten end de personer, der nøjedes med højst en enkelt sodavand om ugen. Det skriver hospitalet på sin hjemmeside. Årsagen er i følge eksperterne, at fruktosen (sukker) simpelthen øger risikoen for at man pådrager sig nyresten, der kan være ganske smertefuldt. Netop fordi det er sukkeret der er synderen, så har forskerne ikke fundet samme risiko ved light-sodavand. Der er dog også godt nyt i undersøgelsen: Indtag af blandt andet kaffe og rødvin mindsker faktisk risikoen for dannelsen af nyresten. FAKTA OM NYRESTEN: Nyrestenssygdom kan skyldes en lang række forskellige årsager, og dermed også sygdom af meget forskellig sværhedsgrad: fra et enkelt tilfælde med en lille sten som passerer af sig selv, til livslang svær sygdom med talrige indlæggelser og risiko for nyresvigt og død. Risikoen for at få nyresten på et eller andet tidspunkt i livet er 10-15 % for mænd og 3-5 % for kvinder. Dvs. en ud af ti mænd og én ud af 20 kvinder får nyresten. Har man én gang haft nyresten, er der 50 % risiko for at danne sten igen inden for de næste 10 år. Hvis man har fået sin første sten i ung alder, er risikoen endnu højere. Kilde: Wikipedia.

Mest læste i dag

De fleste ved efterhånden godt, at indtag af for meget sodavand ikke er sundt.

Colaen og de øvrige læskedrikke er dårlige for både tænder og kroppen, men nu viser en ny undersøgelse også, at sodavand øger risikoen for nyresten.

Det er forskere fra Brigham and Women's Hospital i USA, der har kigget på næsten 195.000 personers sundhedstilstand gennem otte år.

Her er konklusionen, at de personer der havde drukket mindst en sodavand dagligt havde 23 procent større risiko for nyresten end de personer, der nøjedes med højst en enkelt sodavand om ugen.

Det skriver hospitalet på sin hjemmeside.

Årsagen er i følge eksperterne, at fruktosen (sukker) simpelthen øger risikoen for at man pådrager sig nyresten, der kan være ganske smertefuldt.

Netop fordi det er sukkeret der er synderen, så har forskerne ikke fundet samme risiko ved light-sodavand.

Der er dog også godt nyt i undersøgelsen: Indtag af blandt andet kaffe og rødvin mindsker faktisk risikoen for dannelsen af nyresten.

FAKTA OM NYRESTEN:

Nyrestenssygdom kan skyldes en lang række forskellige årsager, og dermed også sygdom af meget forskellig sværhedsgrad: fra et enkelt tilfælde med en lille sten som passerer af sig selv, til livslang svær sygdom med talrige indlæggelser og risiko for nyresvigt og død.

Risikoen for at få nyresten på et eller andet tidspunkt i livet er 10-15 % for mænd og 3-5 % for kvinder. Dvs. en ud af ti mænd og én ud af 20 kvinder får nyresten.

Har man én gang haft nyresten, er der 50 % risiko for at danne sten igen inden for de næste 10 år. Hvis man har fået sin første sten i ung alder, er risikoen endnu højere. Kilde: Wikipedia.