DSB gjorde journalist tavs med ulovlig aftale

DSB har betalt et PR-bureau for at holde en journalist beskæftiget, så han ikke kunne skrive kritisk om det statsejede togvirksomhed.

Det fortæller DR's 21 søndag, hvor en ekspert samtidig kalder aftalen for "ulovlig".

21 Søndag henviser til en mail fra PR-bureauet Waterfront Communications til DSB's underdirektør Peder Nedergaard Nielsen, hvor det fremgår, at bureauet har samarbejdet med DSB om at holde journalisten Lars Abild beskæftiget.

Lars Abild har gjort det til sit speciale at grave i forholdene omkring DSB, hvilket han blandt andet har gjort for DR og Økonomisk Ugebrev.

Og det er frugten af det arbejde, som ifølge 21 Søndag har fået DSB til at indgå en aftale med PR-bureauet for at få Lars Abild til at bruge sin tid på andre ting.

I to år løste han opgaver for PR-bureauets kunder uden at få oplyst, at hans ansættelse i virkeligheden var finansieret af DSB.

- Jeg kan jo godt se, at de har taget min tid, som jeg kunne have brugt til noget andet, siger Lars Abild, som aldrig selv opdagede forbindelsen mellem DSB og hans opgaver for Waterfront Communications.

- Helt ærligt, så synes jeg, at det er vanvittigt, at DSB har været villige til at indgå i sådan et samarbejde. Det fatter jeg simpelthen ikke, siger han.

Aftalen vækker opsigt hos medieforsker Mark Ørsten fra Roskilde Universitet, som kalder den "lyssky og manipulerende".

- Jeg er meget overrasket over, at en offentlig virksomhed i Danmark er med på, at det er sådan, man undgår offentlig kritik, siger han.

Og ifølge lektor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet, som forsker i forvaltningsret, er aftalen ulovlig.

- Det fremgår jo helt tydeligt, at de forsøger at sætte en journalist ud af spillet ved at finansiere, at han bliver ansat i et mediebureau, så han ikke længere skriver kritisk om DSB. Det, mener jeg, er et ulovligt formål at forfølge, siger han.

Direktør i Waterfront Communications, Lars Poulsen, afviser, at der eksisterer en aftale med DSB om at begrænse Lars Abilds kritiske artikler.

Men hos DSB vil man nu have en ekstern undersøgelse af sagen.

- Vi ønsker ikke på nogen måde, at folk tror, at det her er en arbejdsmetode, DSB billiger, siger administrerende direktør Jesper T. Lok.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip