Du bliver høj af at få likes

Danmark er det land i verden, hvor flest indbyggere er på Facebook. Er du ikke på Facebook, kan du risikere at føle dig udenfor til middagsselskaber, du går måske glip af det, alle snakker om i dag, og så risikerer du ikke at blive inviteret til fester og events, da den slags ofte foregår i Facebooks ’begivenheder’.

Måske er det frygten for at gå glip af noget, der gør, at de fleste af os er med. Hele 80 procent af danske kvinder bruger Facebook-mediet til at dele billeder og tanker og dyrke sociale relationer med kommentarer og hilsener. Det er kun lidt over halvdelen af danske mænd, som er med.

Vi bliver små eksperter

At kunne skrive gode opdateringer og udvælge de bedste billeder er nærmest blevet en kunstform og noget, mange bruger rigtig meget tid på. Vi bliver små eksperter i, hvad der fungerer i vores egen målgruppe, hvad enten den består af et par hundrede kollegaer, venner og tidligere klassekammerater på Facebook eller tusindvis af followers på Twitter og Instagram.

Krimiforfatteren Sidsel-Jo Gazan fandt faktisk kærligheden på Facebook. Læs hvordan på femina.dk

Er det billeder af børnene? Statusopdateringer om dit humør? Eller måske en sjov observation, når du ser ’X Factor’, som giver likes blandt dine venner?

– De er de færreste, som kan sige sig helt fri for at holde øje med antallet af likes og kommentarer på de sociale medier, fortæller ekspert i sociale medier Morten Saxnæs til FEMINA.

– Hvis vi vælger at deltage aktivt, så køber vi også præmissen om, at en del af kommunikationen og udvekslingen foregår med likes. De fleste kender følelsen af at lægge, hvad man selv synes er en vældig vittig statusopdatering op – og så den derpå følgende skuffelse over, at den får færre likes, end vi lige gik og regnede med, siger Morten Saxnæs.

Hjernen får et skud dopamin

Hvis du har oplevet at få et lille selvtilfreds kick, varme håndflader og måske endda lidt hjertebanken, når dine venner kommenterer et billede eller skriver en sød hilsen, så er det ikke bare noget, du bilder dig selv ind. Din krop giver dig et skud af belønningsstoffet dopamin.

Maratonløbere får det, når de rammer målet, sælgeren får det, når en handel går i hus, ludomanen får det, når rouletten ruller, og så får vi den alle sammen, når vennerne belønner os med Facebook-likes.

Bruger du for meget tid på Facebook Bliv klogere på femina.dk

Men kemien stopper ikke dér. Selve samværet og samtalen på sociale medier sætter også en anden kemisk reaktion i gang. Når vi ser billeder af dem, vi holder af, og når vi mærker fællesskabet og de bånd, vi har til andre, så viser forskning, at hjernen faktisk også får et skud af det stof, som ellers typisk rammer nyforelskede par og ammende kvinder. Stoffet hedder oxytocin, og det er med til at knytte os tættere til andre mennesker.

– Man kalder også oxytocin for krammestoffet, fordi det netop bliver udløst, når vi fysisk rører ved folk, vi godt kan lide. Men skærmen er tilsyneladende ingen hindring, siger Morten Saxnæs.

– På sociale medier er det interaktionen, bekræftelsen, fællesskabet og billederne fra vores venners liv, som frigiver de her stoffer, som både giver os varme følelser og også lyst til mere, fortæller eksperten til FEMINA.

Af redaktionen, FEMINA/Newsdesk Aller Media

 

Dagens Gossip