Du bliver tyk af kunstige sødemidler

En ny, israelsk undersøgelse har vist, at kunstige sødemidler kan få blodsukkeret til at stige, selv om det ikke indeholder nogen kalorier. Det skriver klogkost.dk.

Årsagen er, at saccharin og andre tilsvarende stoffer ser ud til at ændre de bakterier, vi har i tarmene, så nogles evne til at behandle glukose ændres.

Så i stedet for at kunne afhjælpe fedmeepidemien kan kunstige sødemidler paradoksalt nok gøre den værre, skriver tidsskriftet Nature ifølge Nordjyske.

I undersøgelsen fandt forskerne ud f, at mus fodret med kunstige sødestoffer udviklede højere blodsukkerniveau sammenlignet med mus, der fik almindeligt vand eller endda vand blandet med sukker.

Forskerne fandt også, at de kunne bringe musenes blodsukker tilbage til normalt ved at behandle dem med antibiotika. De kunne også udløse højere blodsukker hos raske mus, der aldrig havde været udsat for kunstige sødestoffer ved at transplantere tarmbakterier fra mus, der var blevet fodret med sakkarin.

Forskerne undersøgte 400 mennesker, og de fandt, at folk, der havde brugt kunstige sødemidler i lang tid var mere tilbøjelige til at have højere, fastende blodsukker. De var også mere tilbøjelige til at have tegn på nedsat glukose sammenlignet med folk, der ikke normalt anvendte kunstige sødemidler.

- Vi blev overraskede over resultatet i betragtning af, at kunstige sødemidler betragtes som sikre, siger Eran Segal, der er professor i datalogi og anvendt matematik på Weizmann Institute of Science i Rehovot, Israel.

Selv om forskerne især fokuserede på saccharin, så viste sucralose og aspartam at have samme effekt på blodsukkeret hos mus.

 

Dagens Gossip