Du kommer til selv at betale for din velfærd

Over de kommende 10 år vil danskerne skulle betale mere velfærd selv og indstille sig på at skulle betale til forsikringsordninger.

Det forudser et stort flertal af landets førende økonomer i Ritzaus økonomiske panel. Det gælder især på den offentlige service til ældre og på sundhedsområdet.

Cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen, siger, at der er et eksternt pres på den skattefinansierede universelle velfærdsmodel fra flere sider.

- Der er globaliseringen og det pres, som EU-dommene lægger på danske velfærdsydelser som SU og børnepenge. Det pres vil også kunne brede sig til pensionerne.

- Derfor bliver der behov for alternative løsninger på finansieringen af velfærden, og det vil gå i retning af forsikringsordninger og mere brugerbetaling, siger Jes Asmussen til Ritzau.

Oven i det eksterne pres udefra kommer udviklingen i befolkningen med flere ældre, som også presser de offentlige udgifter.

- Der kommer et øget udgiftspres som følge af flere ældre, og det vil tvinge mere brugerbetaling igennem, siger Jes Asmussen.

Cheføkonomen påpeger, at det ikke er en ny diskussion, at den skattefinansierede velfærdsmodel er under pres:

- Det er en velkendt diskussion, men EU-dommene forstærker og synliggør presset. Det er en af årsagerne til, at man bliver nødt til at gentænke det danske velfærdssystem, og det betyder en højere grad af brugerbetaling, siger Jes Asmussen.

Cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, er enig:

- Globaliseringen gør det sværere og sværere at opretholde et højt skatte- og afgiftstryk.

- Jo mere globaliseret verden bliver, jo sværere bliver det. Der er brug for at finde alternative løsninger på finansieringen af velfærden, og over tid vil det gå i retning af forsikringsordninger og mere egenbetaling, siger Jacob Graven.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip