Dyster prognose: Storbyer rammes af klimaet

Mange mennesker risikerer at blive påvirket, hvis havets vandspejl gennemsnitligt stiger med knap en meter, som FN's klimapanel (IPCC) fredag forudser i det værst tænkelige scenarie i den ny klimarapport.

Det vurderer polar- og klimaforsker Sebastian Mernild, der er forskningsleder på Center for Scientific Studies i Valdivia i Chile.

- Det væsentligste i den her rapport er havniveaustigningerne. En meter er voldsomt og vil få konsekvenser kloden rundt, mener forskeren, som har bidraget til rapporten med viden om blandt andet indlandsisen og Arktis.

FN's klimapanel beretter i rapporten om stigninger i havets niveau på mellem 52 og 98 centimeter i sit værste scenarie frem mod 2100. De andre videnskabelige scenarier estimerer en stigning på mellem 26 og 82 centimeter.

I den seneste rapport lå skønnet mellem 18 og 59 centimeter.

- Mange storbyer kloden rundt ligger tæt på havet, siger Sebastian Mernild og nævner blandt andet Tokyo, New York og København.

- En meter kan få voldsomme konsekvenser, fordi vi har så mange mennesker, der lever i kystområder. Men det er selvfølgelig svært at sige, hvor og hvornår tingene vil ramme, understreger han.

Klimaforskeren peger på, at FN-rapporten om noget giver politikerne grund til at handle for at stoppe udledningen af de såkaldte klimagasser.

- Vi ved, at tingene ikke stopper efter det 21. århundrede - de fortsætter. Det her fremtidsscenario ser ikke positivt ud.

- Alle tendenser peger i den samme retning: Vi får et varmere klima, isen smelter mere nu end tidligere, havniveauet stiger. Så vi vil stå over for mange praktiske forandringer, hvis ikke der snart sker noget politisk, lyder det fra Sebastian Mernild.

Rapporten peger på, at størstedelen af den globale opvarmning med mindst 95 procents sandsynlighed er menneskeskabt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip