E-cigaretten slår nikotinplastret

Elektroniske cigaretter kan være et effektivt middel for rygere, der ønsker at skære ned på forbruget af smøger eller helt stoppe med at ryge.

Det viser en ny undersøgelse, hvor e-cigaretter sammenlignes med nikotinplastre, der er et af de mere traditionelle afvænningsmidler.

Det er lægetidsskriftet The Lancet, som bringer resultatet af undersøgelsen, der er den første af sin slags.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Forskere i New Zealand samlede 657 rygere, som ønskede at holde op, og fordelte dem på tre hold.

To grupper med hver omkring 290 personer fik forsyninger til 13 ugers forbrug af enten e-cigaretter med nikotin eller nikotinplastre. En tredje og mindre gruppe fik e-cigaretter uden nikotin.

Seks måneder senere var 7,3 procent af personerne, der havde fået e-cigaretter med nikotin, holdt op med at ryge. Det samme gjaldt 5,8 procent i gruppen med nikotinplastre og 4,1 procent i gruppen af e-cigaretter uden nikotin.

Læs også: Damprygere målløse og rystede over tilsværtning af e-cigaret

Samtidig viste undersøgelsen, at 57 procent af de personer, der røg e-cigaretter, havde halveret antallet af cigaretter, de røg om dagen, hvorimod kun 41 procent af dem, der brugte nikotinplastre, kunne prale af det samme.

I modsætning til nikotinplastre- og tyggegummi er elektroniske cigaretter ikke underlagt kontrol og godkendelse af myndighederne, og undersøgelsen tager ikke stilling til eventuelle sundhedsmæssige risici ved brug af de væskefyldte cigaretter.

Men ingen af brugerne i undersøgelsen blev syge af at bruge produktet.

Forskerne understreger dog, at det er fortsat er uvist, om der er en sundhedsfare forbundet med længere tids brug af elektroniske cigaretter.

EU overvejer at klassificere e-cigaretter som et lægemiddel.

Læs også: E-cigaretter gør unge til rygere

E-cigaretter består af et plastik- eller metalrør, som opvarmer en væske til damp, der kan inhaleres.

Da undersøgelsen i The Lancet kun omfatter 657 rygere, er den ikke repræsentativ, og derfor kan det ikke siges med sikkerhed, hvilken løsning der er den bedste for rygerne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip