E-dampere raser: Nu bliver e-cigaretter snart ulovlige

10/03/2015 21:56

Kirstine Petersen

Nyheder
Et lovforslag fra Folketingets Sundhedsudvalg vækker vrede blandt brugere af de elektroniske dampsmøger. Brugerne frygter, at forslaget vil give dødsstødet til dampcigaretterne, ifølge en lang række læserbreve til politikerne, som Ekstra Bladet omtaler. Ved at skifte smøgen ud med dampversionen, har brugerne fået et bedre helbred – fx en øget lungefunktion og en nedsat lyst til at ryge de “rigtige” smøger. Derfor skal dampcigaretterne bevares, mener de. Forslaget går overordnet set ud på at skærpe kontrollen af indholdet samt af salget og forbruget af e-cigaretterne. Læs også: Storbritanniens første cannabis e-joint sælges nu og er 100 procent lovlig Kontrollen øges Det indebærer blandt andet, at der kommer et maks for, hvor meget nikotin, der må være i væsken, og hvor store patronerne, der bliver solgt til cigaretterne, må være. En lang række af tilsætningsstoffer, vitaminer og koffein forbydes desuden i cigaretterne, og så skal der en sundhedsvarsel på pakkerne, som skal dække 30 procent af pakkens flade. Læs også: Ny type smøger kan få flere til at ryge Forslaget vil dog ifølge indholdet i de oprevede læserbreve også betyde, at dampcigaretterne bliver forbudt i en periode på seks måneder, fordi der står, at: - Fabrikanter og importører af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere skal senest seks måneder før påtænkt markedsføring af ethvert sådant produkt i Danmark indgive anmeldelse til Sikkerhedsstyrelsen. Kritikere af forslaget siger ifølge Ekstra Bladet, at: - al damprelateret 'hardware' vil være totalt forbudt at sælge i en periode på seks måneder, siden produkter ikke kan anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen inden den 1. November.

Mest læste i dag

Et lovforslag fra Folketingets Sundhedsudvalg vækker vrede blandt brugere af de elektroniske dampsmøger.

Brugerne frygter, at forslaget vil give dødsstødet til dampcigaretterne, ifølge en lang række læserbreve til politikerne, som Ekstra Bladet omtaler.

Ved at skifte smøgen ud med dampversionen, har brugerne fået et bedre helbred – fx en øget lungefunktion og en nedsat lyst til at ryge de “rigtige” smøger. Derfor skal dampcigaretterne bevares, mener de.

Forslaget går overordnet set ud på at skærpe kontrollen af indholdet samt af salget og forbruget af e-cigaretterne.

Læs også: Storbritanniens første cannabis e-joint sælges nu og er 100 procent lovlig

Kontrollen øges
Det indebærer blandt andet, at der kommer et maks for, hvor meget nikotin, der må være i væsken, og hvor store patronerne, der bliver solgt til cigaretterne, må være.

En lang række af tilsætningsstoffer, vitaminer og koffein forbydes desuden i cigaretterne, og så skal der en sundhedsvarsel på pakkerne, som skal dække 30 procent af pakkens flade.

Læs også: Ny type smøger kan få flere til at ryge

Forslaget vil dog ifølge indholdet i de oprevede læserbreve også betyde, at dampcigaretterne bliver forbudt i en periode på seks måneder, fordi der står, at:

- Fabrikanter og importører af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere skal senest seks måneder før påtænkt markedsføring af ethvert sådant produkt i Danmark indgive anmeldelse til Sikkerhedsstyrelsen.
Kritikere af forslaget siger ifølge Ekstra Bladet, at:

- al damprelateret 'hardware' vil være totalt forbudt at sælge i en periode på seks måneder, siden produkter ikke kan anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen inden den 1. November.