Efter drab i retssal: Nu skal tilhørere tjekkes i døren

Regeringen vil i en prøveperiode begrænse almindelige borgeres adgang til flere af landets retssale og indkøbe nyt udstyr for at skærpe sikkerheden ved domstolene.

Det er meldingen fra justitsminister Mette Frederiksen (S) i et samråd i Retsudvalget torsdag formiddag.

- Jeg foreslår, at vi i en periode indfører adgangskontrol ved udvalgte retter for at finde ud af, om det er den vej, vi vil gå, siger hun.

Det nye tiltag kommer efter den tragiske episode i september i Fogedretten ved Københavns Byret, hvor en 67-årig morfar tog et gevær med i retten under en samkvemssag og skød sin barnebarns far og dennes advokat. Advokaten døde af sine kvæstelser.

Samtidig med forsøget med adgangskontrol til retssalene erklærer ministeren sig under samrådet klar til at afsætte 15 millioner kroner til at forbedre sikkerheden ved retterne.

- De skal bruges til at uddanne personalet til konflikthåndtering og til at oprette en sikkerhedsorganisation til at varetage den overordnede sikkerhed ved domstolene, siger Mette Frederiksen.

- Samtidig kan de bruges til at indkøbe nyt udstyr, som metalskannere, videoovervågning og alarmklokker, siger ministeren.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup er glad for, at regeringen vil være med til at begrænse adgangen til retten, men undrer sig over, at adgangskontrollen i første omgang kun bliver i en forsøgsperiode og kun ved udvalgte retter.

- Hvorfor ikke gøre kontrollen af folks adgang til retterne permanent. Det gør man i Sverige, og det er jo heller ikke for vidtgående til, at vi allerede gør det her i Folketinget, siger han.

Domstolsstyrelsen har vurderet, at der på landsplan skal ansættes 110 vagter for at gennemføre en sikkerhedskontrol ved indgangene til retsbygningerne.

ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip