Efter Merkel-kritik: Antiislamiske protester fortsætter

Tysklands antiislamiske bevægelse Pegida har mandag bebudet nye demonstrationer for første gang, siden forbundskansler Angela Merkel i sin nytårstale i hårde vendinger langede ud efter bevægelsen og dens tilhængere.

Opbakningen til de planlagte demonstrationer, der bliver imødegået med moddemonstrationer, bliver en strømpil for, hvor stærkt bevægelsen står i dag.

I Dresden går Pegida på gaden klokken 18.30 for første gang i det nye år.

22. december var der omkring 17.500 mennesker på gaden i den østtyske by, hvor bevægelsen blev født i oktober, og de blev mødt af 4500 moddemonstranter.

Protesterne er rettet mod en angivelige fremmedgørelse af Tyskland, og der vil både blive demonstreret for Pegida i Dresden, Berlin og Köln.

Men der er samtidig planlagt en række moddemonstrationer i Dresden, Berlin, Köln og Stuttgart. Disse demonstrationer er vendt mod racisme og fremmedfjendtlighed og støtter et åbent og tolerant Tyskland.

I Köln vil også projektørerne ved byens berømte domkirke være slukket i protest mod Pegida, Patriotiske europæere mod en islamisering af Vesten.

- Vi kan ikke forsvare aftenlandet (den vestlige del af Europa, red.) ved at udråbe islam til fjende. Kristne bør holde sig væk fra demonstrationerne, siger den tidligere formand for Tysklands protestantiske kirke, Nikolaus Schneider, mandag til avisen Rheinische Post.

Merkel advarede i sin nytårstale mod protestbevægelsen.

- Jeg vil sige til alle, der deltager i den slags demonstrationer: Følg ikke dem, der opfordrer til det. For alt for ofte er der fordomme, er der kulde, ja, endda had i deres hjerter, sagde kansleren onsdag i sin nytårstale.

To tredjedele af den tyske befolkning - omkring 67 procent - mener, at frygten for en islamisering bliver overdrevet, mens 29 procent finder protesterne mod en islamisering for berettiget, viste en meningsmåling i nyhedsmagasinet Stern op til nytåret.

Målingen, der er gennemført af Forsa-instituttet, viste, at kun 13 procent af de adspurgte selv ville deltage i de omstridt protestmarcher.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip