Efter skilsmisse: To ud af tre taber på at sælge boligen

To ud af tre skilsmisse-par kommer ud af skilsmissen med en stor gæld, når boligen skal sælges. Det viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.

- Vi får bekræftet det, vi hele tiden har vidst. At boligsælgere umiddelbart efter finanskrisen har lidt. Mange bliver jo skilt efter syv år, hvor der fortsat ikke er friværdi nok i huset. Derfor kommer de altså ud med et betragteligt tab, for priserne er ikke kommet sig nok endnu, siger kommunikationsdirektør hos Boligsiden, Birgit Daetz, til dagens.dk.

67 procent på landsplan sælger med et tab, der gennemsnitligt er på 25 procent. I yderområderne af Sjælland og Østjylland er tallene dog langt højere. Her er det 80-100 procent, der sælger med et tab på mellem 30 og 40 procent.

Det viser undersøgelsen, der er lavet med boligkøbere fra 2007, der har solgt deres ejendom igen i enten 2013 eller 2014.

- Når man vil skilles, er det jo ikke fedt at være stavnsbundet af et fælles hus. Derfor er mange tvunget til at sælge. Og dem, der er tvunget til at sælge, får som regel også et tab med ud af huset, fordi de vil videre hurtigst muligt, fortæller Birgit Daetz til dagens.dk.

LÆS OGSÅ: Danskere går på nettet på charterrejsen: Hvordan bliver jeg skilt?

Forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen, synes, at det er nogle voldsomme tab. Hun uddyber, at der i 2007 ikke var nogen, der havde fantasi til at forestille sig, det ville blive så slemt på boligmarkedet.

Og de store tab kan have nogle vidtrækkende konsekvenser.

- Man har faktisk ikke ret til at blive skilt fra gælden. Begge skriver jo under på skødet, boliglånet og kreditlånet. Og dermed hæfter begge også for gælden bagefter. Man har ikke ret til at få den delt op. Derfor er ens økonomi stadig bundet sammen, selv om man bliver skilt, siger Ann Lehmann Erichsen til dagens.dk.

Hun uddyber, at når man har solgt med tab, vil der være høje renter på lånet, fordi der ikke længere er sikkerhed for lånet, da boligen er solgt.

- Det kan være svært at komme ud af. Men man må sørge for at lave og overholde en god afdragsordning og så bo billigt imens, siger hun.

LÆS OGSÅBoligmarkedet boomer efter sommerferie-skilsmisser

Men bare rolig. Det kan lade sig gøre at beholde skindet på næsen, fortæller Luksusfælden-ekspert, Jan Swyrtz, der til daglig er økonomikonsulent i Økonomicentret.

- Det er ærgerligt, når en skilsmisse bliver så dyr. Hvis man overhovedet kan, er det bedste at vente på bedre tider på boligmarkedet, siger han.

Sælger man alligevel, er Jan Swyrtz klar med et par gode råd.

- Man vil ikke have råd til så meget, som man har været vant til. Derfor er det vigtigt at finde en så billig bolig som muligt og overveje, om man har brug for en bil. Man skal tænke sig om og få ryddet op i sine faste udgifter, men man skal altså ikke gå i panik og luge ud i alt. Man skal mere se boligtabet som en fast udgift over en given periode, som man så kan trække fra sin indtægt, siger Jan Swyrtz til dagens.dk.

Nogle folk ser et lån til boligtabet som en stor blokade, der ødelægger økonomien og dagligdagen, uddyber han

- Men det skal man holde op med, for der vil være råd til at leve, hvis man bare tænker sig om og får lagt et budget. Det handler om at turde tænke lidt nyt, siger Jan Swyrtz til dagens.dk.

Undersøgelsen er gennemført af Boligsiden, der har kigget på 1762 boliger, der er købt i 2007 og videresolgt i enten 2013 eller 2014.

 

Dagens Gossip