Efterlønspenge skaber stort underskud

Underskuddet på de offentlige finanser løb i årets andet kvartal op i hele 22 milliarder kroner. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er der ifølge Nykredit Markets tale om det største underskud i ét kvartal siden starten af 1970'erne.

Det er måske nok bemærkelsesværdigt, men ikke overraskende. Det massive underskud skal ses i sammenhæng med udbetalingen af efterlønsbidrag.

Danskerne har således vist overraskende stor interesse for at få udbetalt efterlønspengene, konstaterer seniorøkonom Tore Stramer fra Nykredit Markets.

- De seneste tal viser, at der siden april er blevet udbetalt over 20 milliarder kroner, konstaterer han.

Det er penge, der trækkes på statens konto i Nationalbanken. Udbetalingen påvirker ikke statsgælden.

Hos Nykredit Markets forventer man med de nye tal et underskud på de offentlige finanser på knap 80 milliarder kroner i år - svarende til godt fire procent af bruttonationalproduktet, BNP.

- Det massive underskud i år kan dog meget vel blive vendt til overskud i 2013, vurderer Tore Stramer.

Han henviser til den nye skattereform, der indeholder en række ændringer. I forhold til de offentlige finanser i 2013 er det særligt vigtigt, at beskatningen af eksisterende kapitalpensioner fremrykkes.

Regeringen skønner, at det kan give engangsprovenu på ca. fem milliarder kroner til næste år. Hos Nykredit Markets venter man, at engangsprovenuet bliver langt større. Det kan blive så stort, at det forventede underskud kan blive vendt til overskud.

Man vurderer, at der kun skal omlægges en femtedel af alle kapitalpensioner, før den offentlige saldo går i nul.

Ændringen giver dog ikke plads til nye vækstpakker. Merprovenuet kommer fra en fremrykning af beskatning - og dermed mangler der på længere sigt en skatteindtægt.

 

Dagens Gossip