Efterretningstjeneste sætter Merkel under pres

Det passer imidlertid dårligt med en ny historie i avisen Bild, hvor Tysklands efterretningstjeneste for udenlandske affærer, BND, oplyser, at den i flere år har kendt til amerikansk overvågning og lagring af tysk data, som er blevet brugt i sager om tyske statsborgere bortført i Yemen og Afghanistan.

Bild, der citerer flere amerikanske regeringskilder, skriver, at BND har spurgt USAs nationale sikkerhedstjeneste, NSA, om at udlevere mails og telefonoptagelser på de bortførte tyske statsborgere for at blive klogere på deres opholdssteder og kontakter - noget, BND endnu ikke har kommenteret på.

Alligevel har historien ikke kun ramt en nerve i Tyskland, hvor et utal af borgere gennem det 20. århundrede var under efterretningstjenesternes lup, eksempelvis af Stasi i Østtyskland under Den Kolde Krig.

Den er også blevet en sag for Angela Merkels kampagne for at blive genvalgt som kansler 22. september. For selv om hun ligger lunt i meningsmålingerne, er det i hendes interesse at fjerne indtrykket af, at hun vidste mere om USAs spionprogrammer, end hun har givet udtryk for, skriver Reuters.

For en måned siden bekræftede USA eksistensen af det elektroniske overvågningsprogram PRISM, efter at Snowden lækkede fortrolige dokumenter og afslørede, at programmet holder øje med brugere på Google, Skype, Facebook og flere andre sider og programmer.

Ifølge en ny meningsmåling fra analyseinstituttet Forsa tror fire ud af fem tyskere ikke på regeringens påstand om, at den ikke kendte til den amerikanske overvågning før Snowdens afsløringer i The Guardian.

Seneste kapitel i Snowden-føljetonen er, at han ifølge de russiske myndigheder ikke har søgt om midlertidigt asyl i Rusland trods sin tilkendegivelse herom.

I tre uger har han befundet sig i Sherementjevo-lufthavnen i Moskva, hvor han har søgt asyl i en lang række lande og også modtaget tilsagn om asyl fra flere latinamerikanske nationer.

Snowden kan ikke forlade den moskovitiske lufthavn uden at have enten pas, russisk visum eller asyl. Han har angiveligt ingen af delene.

 

Dagens Gossip