Efterskoler: Omveje gør unge mere målrettede

Unge farer ikke vild, når de f.eks. tager et år på efterskole i 10. klasse og dermed er længere tid om at tage en ungdomsuddannelse.

Det mener formanden for Efterskoleforeningen, Troels Borring, efter en undersøgelse har vist, at kun hver tredje ung går direkte fra 9. klasse til en ungdomsuddannelse.

- Hvis der er et tidspunkt i ens liv, hvor man har en tendens til at fare vild, så er det netop, når man er teenager. Det er måske ikke her, man skal være allermest optaget af, at de unge ikke må få den tid, der skal til, så de ikke farer vild, siger han til Newspaq.

Efterskolernes formand er enig i, at det samfundsøkonomisk er vigtigt, at de unge kommer igennem uddannelsessystemet relativt hurtigt.

På den anden side kan et år på efterskole eller 10. klasse reducere frafaldet i gymnasiet og på de videregående uddannelser, fordi de unge er mere målrettede og modne, mener Borring.

- Ved at give de unge ekstra tid, kan vi gennem god og sober vejledning få ført de unge hen i de retninger, hvor de bedst kan begå sig. Samtidig skal den gruppe af børn og unge, vi opdrager i øjeblikket, faktisk blive på arbejdsmarkedet til 2080. Så kan vi vel for pokker give dem et ekstra år, hvis de har brug for det, siger efterskolernes formand.

15 procent af de unge tog i 2012 et år på efterskole i 8., 9. eller 10. klasse.

I undersøgelsen "Kortlægning af veje og omveje i uddannelsessystemet", som Dansk Industri og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i dag offentliggør, kan man læse, at kun én ud af tre går den direkte vej fra skole til gymnasium eller erhvervsuddannelse.

Af de 61.094 unge, som i 2011 fuldførte en ungdomsuddannelse, har kun 20.862 gået den lige vej. Resten har været forsinket mere end to år, viser undersøgelsen.

Tallet bekymrer Dansk Industri (DI).

- Der er alt for mange unge mennesker, som får nederlag og ingen uddannelse. Mængden er så stor, at vi simpelthen ikke kan være det bekendt, siger Lars Goldschmidt, direktør i DI, til Politiken.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) vil på baggrund af undersøgelse kigge nærmere på, om den uddannelsesvejledning, de unge får, før de forlader folkeskolen, er god nok.

 

Dagens Gossip