Egypten: 36 fanger dræbt i flugtforsøg

Dermed kommer det samlede dødstal efter fem dages sammenstød op i nærheden af 800, siden regeringsstyrker begyndte en hårdhændet aktion for at fjerne den afsatte præsident Mohamed Morsis tilhængere, der havde slået lejr på centrale pladser i Kairo.

Regeringen har slået hårdt ned på medlemmer af Morsis parti Det Muslimske Broderskab og blandt andet arresteret flere islamistiske topfigurer.

Det har medført bred international fordømmelse og højtstående EU-diplomater skal til krisemøde mandag for at diskutere situationen i landet og en fremtidig EU-indsats.

Ifølge det egyptiske indenrigsministerium havde fangerne taget en fængselsbetjent som gidsel.

»36 af fangerne døde af kvælning eller blev mast ihjel, da tåregas blev brugt til at stoppe deres flugt,« lyder det fra ministeriet.

Dødsfaldene er de seneste i fem dages blodudgydelser, der blev udløst af en voldsom aktion fra politi og sikkerhedsstyrker, der skulle fjerne islamisternes protestlejre i hovedstaden.

Militærchef Abdel Fattah al-Sisi advarede demonstranterne om, at der fortsat vil blive slået ned på enhver form for uro eller angreb på politistationer og regeringsbygninger.

Hæren og politiet har sendt forstærkninger til Abu Zaabal-fængslet, hvor søndagens flugtforsøg skete, oplyser det statslige nyhedsbureau MENA.

Anti-kup-Alliancen, som støtter Mohamed Morsi og har krævet den afsatte præsident genindsat, beskylder politiet for at have dræbt 52 fanger.

Islamisterne siger, at man aflyste flere protestmarcher søndag af frygt for selvtægt og snigskytter, men at protesterne fortsætter.

BNB/AFP

 

Dagens Gossip