Egypten vælger ny præsident om seks måneder

Egypterne skal om cirka et halvt år vælge en efterfølger til landets afsatte præsident Mohamed Mursi. Det siger Adly Mansour - det midlertidige statsoverhoved i det nordafrikanske land.

Men først skal landet have en ny forfatning, som skal godkendes ved en folkeafstemningen.

Den kontroversielle forfatning, som eks-præsident Mursi fik hastet igennem i december sidste år, skal ændres inden for de næste fire og en halv måned, lyder det. Ifølge Mansour skal et bredt panel udforme den nye forfatning.

Mursis forfatning blev suspenderet i sidste uge, da Egyptens militær væltede præsidenten fra magten efter massive protester mod hans styre. Mohamed Mursi nåede at få et år og tre dage som landets første folkevalgte præsident.

Militæret, der udpegede højesteretsdommeren Mansour som overgangsleder, har lovet en snarlig tilbagevenden til civilt styre.

Siden har der været sammenstød mellem Mursis tilhængere og landets sikkerhedsstyrker. Mandag blev over 51 mennesker dræbt under en demonstration i Egyptens hovedstad, Kairo. Hovedparten var tilhængere af den afsatte præsident.

Det Muslimske Broderskab, som har orkestreret demonstrationer mod militærkuppet, siger, at dets støtter blev "massakreret" af sikkerhedsstyrker og politi, mens den egyptiske hær påstår, at "terrorister" udførte angrebene.

Det Muslimske Broderskab har kaldt til nye protester i Kairo tirsdag.

USA har opfordret den egyptiske hær til at være "yderst tilbageholdende" og fordømmer samtidig, hvordan broderskabet "tydeligt" opildner til vold.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip