Egyptens hærchef åbner for dialog

Det skete i den første direkte henvendelse til Morsis tilhængere siden onsdagens blodige rydning af to teltlejre i Cairo, men hvor el-Sisi også understregede, at enhver opfordring til vold ikke vil blive tolereret.

»Vi vil aldrig stilletiende se på, at landet ødelægges«, lød det ifølge AFP også fra hærchefen.«

Erklæringen følger efter de seneste dages blodige begivenheder, hvor flere end 700 har mistet livet i en voldsspiral, der startede, da politi og sikkerhedsstyrker onsdag slog ekstremt hårdt ned på Morsis tilhængere, og foranstaltede et blodbad under rydningen af to lejre i Cairo, som Morsi-tilhængere og tilhængere af Det Muslimske Broderskab havde etableret.

Samtidig aflyste en koalition af islamistiske organisationer ifølge AFP adskillige af de planlagte protestmarcher i Cairo. Det skete ifølge talsmanden for »Anti-Kup Koalitionen« Yasmine Adel, »af sikkerhedshensyn«.

Hærchefens erklæring kommer på et tidspunkt, hvor konfrontationerne i Egypten har rystet Egypten og dets befolkning på alle fronter og på tværs af befolkningsgrupper. Samtidig med sammenstød mellem Det Muslimske Broderskab og sikkerhedsstyrker, mellem tilhængere af den afsatte præsident Morsi og liberale, udsættes Egyptens kristne mindretal også for en stigende undertrykkelse.

Senest har konfrontationerne ramt byen Minya med 255.000 indbyggere, 250 kilometer syd for Cairo, hvor de koptiske kristne udgør godt halvdelen af befolkningen, og i følge Berlingskes mellemøstkorrespondent, Uffe Taudal, der netop har besøgt Minya, er der udbredt frygt for, at begivenhederne i Cairo endnu engang vil få både tilrejsende og nogle af byens egne yderligtgående islamister til at reagere, som det er sket indenfor de seneste døgn. Her er 15 kirker blevet plyndret og helt eller delvist nedbrændt, og kristne skoler samt butikker ejet af koptere er blevet stukket i brand.

Koptere er blevet dræbt, dog ikke ved de seneste angreb i Minya, men et af de senest rapporterede overgreb var ifølge den britiske avis The Guardian, drabet på en kristen teenagepige i Cairo, der var at forlade en bibeltime.

»Jeg besøgte selv en kirke, der var brændt helt ned til grunden, en skole der var blevet ødelagt af brand og et børnehjem, der var brændt. Samtidig var flere butikker ejet af koptere blevet stukket i brand,« fortalte Uffe Taudal søndag eftermiddag på vej ud af byen.

Søndag var der udbredt frygt i byen for, at de urolighederne - som fulgte i kølvandet på sikkerhedsstyrkernes rydning i Cairo - igen ville blusse op i Minya.

Kopterne udgør omkring ti procent af den egyptiske befolkning på 86 millioner, og årsagen til vreden fra de yderligtgående muslimer er efter alt at dømme en opfattelse hos mange af, at de kristne støtter militærets afsættelse af Mohamed Morsi og den hårde kurs overfor Det Muslimske Broderskab. Baggrunden er, at den koptiske pave Tawadros trådte frem i selskab med militærets ledere på TV omkring afsættelsen af Morsi.

 

Dagens Gossip