Egyptens udenrigsminister: Det var ikke et militærkup

Definitionen af begivenhederne i Egypten er vigtig, da et militærkup mod en demokratisk valgt leder kan udløse økonomiske sanktioner og sætte en stopper for den økonomiske støtte fra USA til Egypten, der løber op i adskillige milliarder, skriver nyhedsbureauet Reuters.

USA må imidlertid som strategisk partner for Egypten være interesseret i landets velfærd, siger Mohamed Kamel Amr, der indgav sin afskedsbegæring til Mohamed Morsi tirsdag, men som fortsat har ansvaret for udenrigsministeriet i Egypten - i det mindste til en midlertidig, teknokratisk regering er på plads.

»Jeg håber, at de læser situationen på den rigtige måde; at dette ikke på nogen måde er et militærkup. Dette var faktisk folkets overvældende vilje,« siger han ifølge Reuters.

Den amerikanske senator Patrick Joseph Leahy, der er formand for den komité i det amerikanske senat, der fører tilsyn med udenlandsk bistand, sagde kort tid efter afsættelsen af Morsi, at komitéen i henhold til amerikansk lov vil genoverveje de omkring otte milliarder kroner, som USA yder i støtte til Egypten. Det er tilfældet, da amerikansk støtte stoppes, når en demokratisk valgt regering afsættes ved militærkup, sagde senatoren.

Også USAs præsident Barack Obama overvejer ifølge internationale medier, om der skal reduceres i den amerikanske bistand til Egypten.

BNB

 

Dagens Gossip