Egypterne vågner til en usikker fremtid

Det fortæller Berlingskes korrespondent Uffe Taudal, der befinder sig i Cairo.

»Onsdag aften var der ét stort uhæmmet glædesudbrud på Tahrir-pladsen. Nu melder virkeligheden sig. Når egypterne vågner, skal de til at tænke på, hvor Egypten nu skal hen,« siger Uffe Taudal, der understreger, at Det Muslimske Broderskab, som Morsi tilhører, er blevet sat uden for den politiske proces, og at mange af de egyptere, der festede i Cairo, bor blandt støtter af broderskabet.

For militærets vedkommende gælder det i første omgang om at vise omverdenen, at det var folkets vilje, der afsatte Morsi, vurderer Uffe Taudal.

»For militæret er det en altoverskyggende prioritet at få det til at minde så lidt som muligt om et kup. I går fik de opbakning fra sunnimuslimske gejstlige og koptisk-kristne gejstlige. Og de fik også direkte opbakning fra oppositionen. Alt det er vigtigt for at signalere, at militæret har handlet ud fra en bred opbakning i det egyptiske samfund,« siger Uffe Taudal, der nævner endnu en topprioritet for generalerne.

»De skal forsøge at få fuld kontrol over situationen og dermed forhindre en borgerkrig. I de seneste dage er der blevet dræbt mellem 20 og 40 mennesker, og i et uregerligt land som Egypten vil daglige dødsfald hurtigt kunne udvikle sig og eskalere. Det egyptiske militær må gøre alt for at få den situation dysset ned.«

Spørgsmål: Hvad skal der nu ske med Morsi?

»Det er blevet oplyst, at Morsi og nogle af hans nærmeste rådgivere er i husarrest. Det er også blevet oplyst, at der er udsendt arrestordrer på omkring 300 andre fra broderskabet. Ifølge folkene omkring Morsi, så afviser han militærets overtagelse og kalder det et militærkup. De har også meddelt, at han opfordrer sine støtter til at gå på gaden med fredelige protester.«

Hærens øverste leder Abdel Fattah al-Sisi fremlagde onsdag en køreplan for landet efter Morsis afsættelse. Her fremgår det, at præsidenten for den egyptiske forfatningsdomstol bliver ny præsident, indtil en ny præsident og et nyt parlament er valgt.

Hærens plan indebærer samtidig en revision af landets forfatning og nedsættelsen af en komite, der skal arbejde for national forsoning.

 

Dagens Gossip