Egyptisk leder forudser problematisk vej mod ny regering

Ifølge el-Beblawi kan det vise sig som en yderst problematisk opgave at danne en regering, som hele det splittede egyptiske folk og politiske landskab er parat til at støtte.

»Selvfølgelig respekterer vi offentlighedens holdninger, og vi forsøger at efterleve folkets forventninger, men på et tidspunkt må man træffe en beslutning. Der er mere end et alternativ. Du kan ikke gøre alle tilfreds,« siger Hazem el-Beblawi til Reuters.

El-Beblawi, der er økonom og tidligere finansminister, blev udnævnt til midlertidig premierminister tirsdag, mens Mohamed ElBaradei, forhenværende FN-diplomat og nobelprismodtager, er blevet udpeget til vicepræsident.

Som Hazem el-Beblawi understreger, kan en regeringsdannelse med bred folkelig opbakning blive svær at stable på benene, og allerede nu står det klart, at det Det Muslimske Broderskab helt og aldeles afviser at være del af el-Beblawis regering.

»Vi forhandler ikke med kupmagere. Vi afviser alt det, der kommer fra dette kup,« siger Tareq al-Mors, talsmand for den islamistiske gruppe, onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

El-Beblawi havde ellers erklæret sig parat til at inkludere medlemmer af den afsatte præsident Mohamed Morsis parti i den midlertidige regering. Ifølge Reuters er han således parat til at tilbyde medlemmer af Friheds- og Retfærdighedspartiet ministerposter.

Partiet er den politiske gren af Det Muslimske Broderskab, som i disse dage opfordrer egypterne til at demonstrere mod det militærkup, der fik Morsi væltet og bragte Hazem el-Beblawi til magten.

Til gengæld står det strengt islamistiske Nour-parti til at få ministerposter, rapporterer Egyptens statslige medier.

Egyptens nye præsident, Adli Mansour, fremlagde i denne uge sin køreplan for den politiske udvikling i Egypten. Han har fremsat et dekret, som dikterer, at egypterne inden for 210 dage skal til stemmeurnerne for at vælge et nyt parlament og en ny præsident.

Det Muslimske Broderskab har hidtil forholdt sig afvisende over for den nye præsidents køreplan, som skal føre til et nyt præsident- og parlamentsvalg. Broderskabet ønsker intet andet end Morsi tilbage på magten, efter at han i sidste uge blev fjernet af militæret.

Først på dagsordenen for Hazem el-Beblawi onsdag bliver et møde med de liberale ledere Mohamed ElBaradei og Ziad Bahaa-Eldin.

 

Dagens Gossip