Egyptisk politi ventes at slå tilbage mod protester mandag

»Statens sikkerhedsstyrker vil ved daggry blive indsat i områderne omkring »sit-ins« (sit-down-demonstrationer, red.) som begyndelsen på procedurer, der i sidste ende vil føre til deres spredning,« siger en sikkerhedskilde til Reuters, som tilføjer, at første skridt vil være at omringe de lejre, hvor Morsi-tilhængerne befinder sig.

Søndagens oplysninger skaber frygt for en eskalering af volden mellem tilhængerne af Morsi, som kræver hans genindsættelse, modstanderne af den afsatte præsident, og det militær, som væltede ham af magten i sidste måned. Forøges volden i Egypten, vil det efter al sandsynlighed medføre en optrapning af den politiske krise.

Politiet har varslet, at man vil sætte ind over for de lejre, som Morsi-tilhængerne har opstillet i hovedstaden.

Flere centrale spillere på den internationale scene har i løbet af den seneste uge forsøgt at mane til besindighed mellem de stridende parter i Egypten, lørdag var det FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, som opfordrede til at indstille voldsudgydelserne.

»I lyset af de nuværende spændinger og risikoen for vold så mener generalsekretæren, det er afgørende, at alle parter i Egypten, både dem ved magten og de, der protesterer på gaden, seriøst skal genoverveje deres handlinger og retorik,« lød det i en pressemeddelelse.

Talskvinde fra Det Hvide Hus Jen Psaki fremsagde onsdag en bøn til egypterne om øget dialog i konflikten.

»Disse beslutninger kan kun træffes af egypterne for egypterne. Vi håber, at de vil træffe dem snart,« sagde hun ifølge Reuters.

Også arabiske politikere og medlemmer af den egyptiske regering har forsøgt at få militæret til at afstå fra at bruge magt til at sprede demonstranterne, som ifølge Reuters i visse tilfælde har samlet sig i titusindvis.

Regeringens beslutningen om at sætte ind over for demonstranterne sker efter et møde mellem den egyptiske indenrigsminister og hans rådgivere, oplyser en kilde til Reuters.

Politiindsatsen kommer til at ske, efter man i denne weekend har fejret afslutningen af fastemåneden Ramadan med den muslimske højtid Eid.

 

Dagens Gossip