Egyptiske dommere boykotter folkeafstemning

Dommerstanden i Egypten har besluttet at boykotte den planlagte folkeafstemning om en ny forfatning den 15. december.

Dermed tilspidses den igangværende konflikt mellem præsident Mohamed Mursi og repræsentanter for retsvæsnet, der kritiserer den islamistiske præsident for at tilrane sig for meget magt.

Dommerne nægter at holde øje med, om folkeafstemningen foregår korrekt, siger chefen for dommerforeningen efter et møde søndag aften i en erklæring, offentliggjort af det officielle egyptiske nyhedsbureau Mena.

- Det er blevet aftalt, at alle dommere fra Egyptens dommerforening i og uden for hovedstaden vil undlade at føre tilsyn med folkeafstemningen om forfatningsudkastet og i stedet boykotte den, siger dommerforeningens formand, Ahmed el-Zind.

Dommerforeningen har på det kraftigste fordømt Mursis omstridte dekret fra den 22. november, som udvider præsidentens magtbeføjelser og gør hans beslutninger immune over for retslige tilsyn.

I forvejen har Egyptens højeste domstol søndag indledt en strejke på ubestemt tid, indtil retten ikke længere udsættes for psykisk og fysisk afpresning.

Retten, som holder øje med landets love og består af 19 dommere, skulle søndag undersøge lovligheden af den islamistisk-dominerede forsamling, der har udarbejdet den nye forfatning.

Udkastet til en ny forfatning tager udgangspunkt i muslimske sharialove.

Det er blevet stærkt kritiseret af liberale og sekulære kredse i Egypten, da det er udarbejdet af et udvalg, domineret af medlemmer af Det Muslimske Broderskab, som udgør Mursis politiske bagland.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip