Ekschef rystet over fejl i statsløse-sag

- Der var ingen tegn på politisk indblanding.

Sådan siger tidligere departementschef i Justitsministeriet gennem 20 år Michael Lunn om det juridiske misk-mask, der op gennem 00'erne førte til en konventionsstridig forvaltning af statsløses rettigheder i det nu hedengangne Integrationsministerium.

Lunn var sammen med en stribe topembedsmænd med til at lave den redegørelse om statsløsesagen, der i marts 2011 førte til daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) dramatiske fald fra de politiske tinder.

Michael Lunn forklarede onsdag statsløsekommissionen, at han den dag i dag ikke kan begribe, hvorfor landets juridiske centralnervesystem kollektivt og pludseligt glemte alt om to FN-konventioner om statsløses rettigheder, som Lunn på det nærmeste omtalte som børnelærdom under dagens afhøring i kommissionen.

- Det må kategoriseres som menneskelige fejl. Det kan undre én rigtig meget, hvordan sådan en fejl kan opstå. Det er ikke lykkedes os at finde en dækkende forklaring, andet end at det er menneskeligt at fejle, sagde han.

Kogt helt ned handler statsløsesagen om, at Integrationsministeriet i februar 2008 bliver klar over, at man administrerer i lodret strid med hele to FN-konventioner i behandlingen af statsløses rettigheder.

Derved får stribevis af statsløse afslag på dansk indfødsret, som de ellers havde ret til.

Men selvom embedsværket i august 2008 gør Birthe Rønn Hornbech opmærksom på problemet, så fortsatte den forkerte administration frem til 2010 - uden at Folketinget blev informeret.

Birthe Rønn Hornbech valgte i stedet at iværksætte en undersøgelse af, hvad de andre nordiske lande foretog sig - en undersøgelse der sneglede sig af sted hen over årene, og som aldrig førte frem til nogen konklusion.

- En fejl var, at den nordiske undersøgelse tog alt, alt, alt for lang tid. Den anden fejl var, at man orienterede Folketinget så sent (januar 2010, red.), og at man fortsatte med at behandle sagerne med afslag, lød dommen fra Michael Lunn.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip