Ekspert: britisk afstemning om EU langt fra sikker

Briterne er ikke garanteret en folkeafstemning om EU, selv om David Cameron har lovet vælgerne en afstemning om spørgsmålet senest i 2017, hvis han bliver genvalgt som premierminister.

Det siger ekspert i britisk politik, lektor ved CBS, Edward Ashbee til Ritzau.

Udskrivelsen af en folkeafstemning om EU kræver ifølge den britiske lektor et flertal i Underhuset, og det har David Cameron, der ser ud til at få fem år mere i Downing Street 10, ikke automatisk.

- Det ligger ikke stenfast, at der bliver en afstemning, for det er få i det konservative parti, der er ivrige efter at få en afstemning. Liberaldemokraterne vil ikke være for, og Labour og Skotlands Nationale Parti, ønsker heller ikke en afstemning, siger Edward Ashbee.

Han mener dog, at sandsynligheden for, at der kommer en afstemning er større end sandsynligheden for, at der ikke gør.

Ifølge den britiske lektor er det især forsøget på at formilde kritiske røster i det konservative bagland, der har fået David Cameron til at love en afstemning. Partiet har i de senere år med bekymring set vælgere strømme til det EU-skeptiske Ukip med Nigel Farage i spidsen.

Forud for en eventuel afstemning vil Storbritannien ifølge Edward Ashbee forsøge at forhandle bedre betingelser med EU. Og det er de betingelser, som briterne i givet fald skal stemme om.

- Som Nigel Farage for nylig pegede på, er der meget lidt, der kan forhandles uden en traktatændring. Og sådan en får briterne ikke, vurderer han.

Om David Cameron personligt ønsker en skilsmisse med EU er svært at vurdere, mener den britiske lektor.

- David Cameron er ud af en generation efter Margaret Thatcher, som ikke er specielt positiv over for EU. Men en hel del kommentatorer vil sige, at David Cameron og George Osborne sikkert vil stemme for EU, hvis det kom til stykket, siger Ashbee med henvisning til finansministeren gennem de seneste fem år, George Osborne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip