Ekspert: Derfor har Venezuela brug for Snowden

Det siger lektor i sydamerikansk økonomi og politik på Copenhagen Business School, Carlos Salas Lind, efter at Venezuelas præsident Nicolas Maduro fredag tilbød asyl til whistlebloweren, der har lækket tophemmelige oplysninger om amerikanernes overvågning af udenlandske ambassader.

»Det handler dels om, at Venezuela ønsker at påtage sig en lederrolle i forhold til de andre sydamerikanske lande. Dels handler det om, at Venezuela ønsker at provokere USA og få trukket et klart fjendebillede op,« siger Carlos Salas Lind.

De Sydamerikanske Nationers Forbund holdt torsdag hastemøde i Bolivia, hvor præsidenterne for Bolivia, Venezuela, Ecuador, Uruguay, Surinam og Argentina fordømte USAs handling, da amerikanerne tirsdag angiveligt tvang et fly med Bolivias præsident Evo Morales til at lande i Østrig. Flyet var på vej fra Moskva til Bolivia, men amerikanerne mistænkte det for at rumme den spionageanklagede Snowden, og derfor blev dele af det europæiske luftrum lukket og flyet tvunget til at lande.

»Landene i Latinamerika er rystet over USAs handling, og Venezuelas tilbud om asyl skal ses på den baggrund,« siger Carlos Salas Lind.

Han mener, at Venezuela med tilbuddet påtager sig rollen som lederen af de latinamerikanske lande.

»Venezuela er det stærkeste land i blokken af venstreorienterede lande i Latinamerika. Ecuador var også på banen med tilbud om asyl, men efter en telefonsamtale med USA, trak Ecuadors vicepræsident lidt i land med hensyn til asyl til Snowden,« siger Carlos Salas Lind.

Også Nicaragua har tilbudt asyl til Snowden, men Carlos Salas Lind mener, at landet ikke vil være Snowdens foretrukne.

»Det ligger for tæt på USA, og det er også fattigere end Venezuela og vil have svært ved at garantere for Snowdens sikkerhed,« siger Carlos Salas Lind.

Han ser også en klar indenrigspolitisk dagsorden bag tilbuddet om asyl fra Venezuelas præsident.

»Landet har store problemer med galopperende inflation, mangel på fødevarer, og der stilles også stadig spørgsmålstegn ved Maduros legitimitet. Nogle mener, at der var tale om valgfusk, da han kom til magten. Så Maduro kæmper for at styre situationen internt i landet, og her kommer tilbuddet om asyl til Snowden som en god måde at aflede opmærksomheden på,« siger Carlos Salas Lind.

»Man har brug for en fjende, man kan konfrontere, ikke militært, men verbalt. USAs præsident Barack Obama har ignoreret Venezuela, men det kan han ikke blive ved med, hvis Snowden får asyl i landet. Og dermed får Maduro en mulighed for at samle borgerne om en ydre fjende,« siger Carlos Salas Lind.

Edward Snowden har siden 23. juni befundet sig i transitområdet i Moskvas Sheremetjevo-lufthavn. Nu tyder det på, at der blandt ledende russiske politikere er stemning for, at Snowden pakker sit gode tøj og forlader landet.

Formanden for det russiske parlament Dumaens udenrigskomite, Alexej Pushkov, skrev lørdag på Facebook, at »Asyl for Snowden i Venezuela vil være den bedste løsning. Landet har i forvejen en konflikt med USA, så det kan ikke blive værre.«

 

Dagens Gossip