Ekspert: Detroit-konkurs bliver ikke den sidste

Han vurderer, at den seneste fallit ikke vil blive den sidste.

»Det er sandsynligt, at vi kommer til at se konkurser i andre byområder også. Dette her er et generelt fænomen om, at den samlede amerikanske økonomi og især økonomien i den offentlige sektor er godt på vej ind i en meget alvorlig gældssituation,« siger Jørgen Ørstrøm Møller, som også er tidligere ambassadør i Singapore.

»Jeg er ikke sikker på, at vi vil se konkurser i byer i samme størrelsesorden som Detroit, men det er jo åbenlyst, at en masse amerikanere kommer til at miste en masse penge nu,« siger han.

Siden 2010 har i alt 36 amerikanske kommunale instanser gået konkurs.

Jørgen Ørstrøm Møller peger på, at den amerikanske regering og staten Michigan sandsynligvis er kreditorer i Detroit og vil opleve tab. Yderligere vil banker, investeringsforeninger og pensionskasser med al sandsynlighed også være nødt til at nedskrive, og det er med til at forværre en i forvejen dårlig situation.

»Vi må jo huske på, at der er tale om et temmelig stort beløb. De godt 100 milliarder kroner svarer rundt regnet til 7-8 procent af hele Danmarks nationalindkomst. Det er meget store summer, og det er nedtrykkende for nogle i forvejen ikke særlig opmuntrende vækstprognoser i USA,« siger han.

Det næste skridt i Detroits konkurs vil være, at byen sælger ud af sine værdier til offentlige eller private investorer for på den måde at skaffe kapital til en genoprejsning.

Øjnene er nu vendt mod den amerikanske præsident. Barack Obama har udtalt, at han følger situationen i Detroit nøje.

»Det bliver interessant at se, hvordan Obama reagerer. Om man kan tænke sig, at regeringen vil gribe ind. Det vil naturligvis forbedre situationen i Detroit, men jeg er sikker på, at mange af de andre byer og kommunale instanser, som også er gået konkurs, vil kræve at få regeringens hjælp,« vurderer han.

»Det gør det meget svært at se, hvordan amerikanerne skal slippe ud af kniben,« tilføjer Jørgen Ørstrøm Møller.

 

Dagens Gossip