Ekspert: Et parti behøver ikke have medlemmer

Cirka halvdelen af medlemmerne deltager ikke i deres partis aktiviteter. Der er heller ikke mange, der kontakter deres folkevalgte for at få indflydelse, og undersøgelsen konstaterer, at op mod en sjettedel af medlemmerne slet ikke diskuterer partiets politik med familie, venner eller arbejdskolleger.

Kun mellem seks og 14 procent af partimedlemmerne er villige til at stille op til byrådet for deres parti, mens det gælder for mellem otte og 24 procent til folketingsvalg.

Kun godt en tredjedel deltog i opstillingsmøder eller afstemninger, da der skulle vælges kredskandidater til folketingsvalget i 2011. Dermed er det kun mellem en og to procent af den samlede vælgerskare, der er med til at opstille kandidater.

»Det kan man jo sige er udemokratisk,« siger Karina Kosiara-Pedersen, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen »Danske Partimedlemmer 2012«, til Information.

De store partier har mistet tusindvis af medlemmer de seneste år. Socialdemokraterne og Venstre toppede i 1950 med henholdsvis 286.000 og 200.000 medlemmer. I dag kan de mønstre 44-45.000 hver.

Forskerne rejser spørgsmålet om, hvorvidt partimedlemmer i det hele taget er så vigtige for partierne. Antallet har stadig stor symbolsk betydning, men partiapparatets tidligere kernefunktioner – rekruttering af dygtige kandidater, indsamling af penge og politikudvikling – har partierne nu fundet andre løsninger på.

»Det med, at partimedlemmer er det eneste saliggørende, er ikke rigtigt. Og i princippet behøver et parti ikke medlemmer. Det har Geert Wilders’ parti i Holland for eksempel ikke,« siger Karina Kosiara-Pedersen til Information.

 

Dagens Gossip