Ekspert i motion: Undgå disse træningsvaner

Er du et vanedyr, der aldrig laver en udskiftning i dine træningsrutiner, så får du sikkert ikke det ud af din træning, som du forventer. Sandsynligheden for at du oplever en skade er imidlertid heller ikke så stor, og kun du selv kan vide, hvad du vægter højest.

Nyhedssitet Huffingtonpost.com har talt med ortopædkirurger og en træningspsykolog, der giver dig et overblik over, hvilke ulemper og eventuelle fordele der er ved den måde, du træner på.

Få Anne Bechs guide til at træne dig til en gudindekrop på Femina.dk

Tjek de typiske træningsvaner her:

Du springer opvarmningen over

Hvis du står foran en række styrkeøvelser, eller du blot vil ud at løbe en tur i luntetempo, så er det faktisk helt fint at droppe opvarmningen. Så længe du starter let ud, siger Tom Holland, der er træningspsykolog til Womenshealthmag.com. Men hvis din træning involverer sprint som fx i fodbold, så er det vigtigt med en lidt opvarmning. Træningspsykologen foreslår eksempelvis lunges, baglæns løb og gadedrengehop.

Du dropper træningen, hvis dine muskler er ømme

Er du netop startet op på en ny træningsform, så oplever du sikkert også ømme muskler de første gange. Men det bør ikke få dig til at holde sofaen i stedet for at komme af sted til træning i dagene efter. C. David Geier, der er ortopædkirurg, forklarer, at den forsinkede muskelømhed sandsynligvis skyldes nogle mikroskopiske skader i muskelfibrene.

Selvom David Geier fraråder, at du dyrker den samme træning med samme intensitet, som har givet de ømme muskler, så mener han alligevel, at du bør fortsætte med at træningen. Det øger blodgennemstrømningen og vil fjerne smerterne i hvert fald for en stund.

Mister du hurtigt lysten til at træne? Se, hvordan du kan holde motivationen, på Femina.dk

Du træner trods smerter

Der er væsentlig forskel på ømme muskler og på smerter i muskler, led, ledbånd eller sener, som er blevet opbygget og forværret gennem noget tid. Sidstnævnte bør du absolut ikke overhøre. Ortopædkirurgen Robert G. Marx anbefaler, at du lytter til din krop og respekterer, når den siger fra. Den tid, du må holde pause fra træningen, kan let blive fordoblet eller mere, hvis du fortsætter og forværrer din skade yderligere.

Du hopper fra maskine til maskine

Hvis du foretrækker at skifte mellem stepmaskinen, motionscyklen, vægtmaskinerne, romaskinen og andre maskiner i løbet af dit besøg i fitnesscentret, så risikerer du, at du ikke får nok ud af træningen. Tom Holland forklarer, at på plussiden så undgår du, at dine muskler vænner sig til den samme øvelse. Det betyder, at du konstant udfordrer dem, lidt i hvert fald.

Men hvis du gerne vil opbygge en større muskelstyrke med din træning, så er det ikke måden at gør det på. Han anbefaler, at du i stedet holder dig til den samme træningsrutine i seks til otte uger, hvor du langsomt øger sværhedsgraden fra gang til gang.

Du holder dig til det trygge og velkendte

Hvis du løber en tur hver anden dag, som foregår ad den samme rute med det samme tempo, så får du faktisk ikke nok ud af din træning. Dine muskler vænner sig til udfordringen og finder et leje, hvor de kan klare turen med minimum indsats, og du vil forbrænde færre og færre kalorier på løbeturen, forklarer Tom Holland.

Hvis du vil være stærkere, komme i bedre form og blive ved med at forbrænde kalorier, så er det nødvendigt, at du udfordrer dig selv. Løb en anden rute, lav intervaltræning, og sørg for, at du træner med en intensitet, hvor du kan tale, men føler det besværligt. Det skal være hårdt, men ikke uudholdeligt.

Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip