Ekspert: Lærer-konflikt fortsætter i maj

»Jeg tror, at vi skal se en folkelig proteststorm, før regeringen griber ind i konflikten. Når forældrene demonstrerer for et regeringsindgreb i gaderne med ungerne i hånden, så begynder der at ske noget,« siger Flemming Ibsen til bt.dk.

Fra lockoutens begyndelse havde de fleste regnet med, at den højst kunne vare to uger. De er gået nu. Vurderingen var, at demonstrationerne toppede i går med den stort anlagte demonstration på Christiansborg Slotsplads, og at vi derefter ville få et hurtigt regeringsindgreb, formodentlig her i weekenden. Men folkestemningen har i for høj grad været med lærerne og lærernes formand, Anders Bondo Christensen, har løbende scoret flere point i offentligheden end kommunernes forhandler, Michael Ziegler.

Både forældreorganisationer og fagbevægelse har været ude at opfordre til et regeringsindgreb nu, men så nemt er det ikke, mener Flemming Ibsen.

»Det er klart, at det er en balancegang for regeringen, og den allerbedste løsning vil stadig være, at parterne mødes igen og får forhandlet en løsning på plads. Men det vil formodentlig ikke ske, før lærerne er presset helt i bund. Regeringen vil løbende vurdere folkestemningen og samtidig sikre sig, at modstanden i lærerkredse ikke bider sig så hårdt fast, at det vil gå ud over samarbejdet om en ny folkeskolerefom,« siger Flemming Ibsen.

Flere kilder peger på, at det mest realistiske nu er, at konflikten vil fortsætte ind i maj. Kommunerne vil aldrig indrømme det, men de kan mageligt læne sig tilbage og vente. De sparer millioner på lærerlønninger i øjeblikket, og det kan vise sig at være en stor fordel for dem, at lærerne bliver presset helt i bund nu. Det kunne måske få overenskomstforhandlingerne om to år til at glide lidt lettere, og det kunne rykke på magtbalancen i kommunerne, hvor lærerforeningen har stor indflydelse.

Flemming Ibsen holder dog alle muligheder åbne. Han betragter det stadig som en mulighed, at der kan komme et regeringsindgreb i næste uge.

»Hver gang Bondo råber og skriger på et regeringsindgreb, fordi der alligevel er tale om aftalt spil, så vil regeringen vente yderligere 3-4 dage med at gribe ind. For det værste scenarie er at blive beskyldt for aftalt spil. Derfor har de brug for at vise, at de respekterer den danske model og først griber ind, når folkestemningen er med dem,« siger arbejdsmarkedsforskeren.

 

Dagens Gossip