Ekspert: Lockout rammer svage elever hårdt før eksamen

»De sidste to-tre måneder op til eksamen er klart den mest afgørende tid i en 9. klasse. Her samler man trådene op og får alle de uafklarede ting på plads. Det er meget intensiv undervisning, og den gruppe, der plejer at nå det hele i sidste øjeblik, risikerer at tabe på det,« siger Frede Bräuner, der selv arbejdede som folkeskolelærer fra 1983 til 1985. I dag skriver han bøger og holder foredrag om sammenhængen mellem indlæringsevne, kost og adfærd.

»Især de svage elever er afhængige af, at der er ro og kontinuerlig undervisning, og hvis man bryder den rytme, er der rigtig mange, der kommer ud af kurs. De bliver unødvendigt nervøse og mister fokus,« siger Frede Bräuner.

Kommunernes Landsforening (KL) har fra og med mandag lockoutet de lærere, der er overenskomstansat og medlem af organisationer under Lærernes Centralorganisation. Det er mindst 60.000 lærere på folkeskoler, friskoler, voksenuddannelsescentre, AMU-centre og privatskoler - den største lockout i danmarkshistorien.

Lockouten betyder, at lærerne ikke må gå på arbejde, og mindst 60.000 elever ikke kan undervises som normalt. Nogle forældre vil kunne hjælpe deres børn med at læse op til eksamen derhjemme, men det er ikke alle, der har den mulighed, påpeger Frede Bräuner.

»De svageste børn bliver ramt hårdt, fordi de måske ikke lige har nogle forældre, der kan tage over og hjælpe.«

De mindre elever vil derimod ikke blive sat alvorligt bagud, mener Frede Bräuner. På flere skoler holder de i alt godt 8.000 tjenestemænd, der ikke er omfattet af konflikten, opsyn med de små klasser - og for de elever, hvis skole er helt lukket, venter der andre lærerige oplevelser.

»Jeg er slet ikke bekymret for de små. De får jo indsigt i andre områder, mens de ikke kan komme i skole. De oplever en konflikt, der er en del af den virkelige verden, og der er meget læring i det,« siger Frede Bräuner.

Hos Ministeriet for Børn og Unge kan forældre og lærere søge information om, hvordan de skal forholde sig under konflikten. Her sidder medarbejdere klar til at svare på spørgsmål i call-centret på telefon 33925111.

 

Dagens Gossip