Ekspert mener Uffe Elbæk har elendig sag

Kulturminister Uffe Elbæk (R) slipper næppe for, at Rigsrevisionen foretager en uvildig undersøgelse af hans forvaltning. For hvad har ministeriets rolle været i sagen om Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK)?

Det spørgsmål står endnu ubesvaret hen, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Sagen er ganske alvorlig for Uffe Elbæk. Jeg kan ikke forestille mig, at Folketinget vil kunne få belyst sagen tilstrækkeligt på det kommende samråd. Det er kun Rigsrevisionen, der kan få adgang til samtlige akter i sagen.

- Derfor tror jeg ikke, at Uffe Elbæk slipper for en undersøgelse, siger Hans Engell til Ritzau.

Efter et møde søndag mellem Uffe Elbæk, Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen og Dansk Folkepartis medlem af Folketingets kulturudvalg Pia Kjærsgaard kom det frem, at ministeren ikke selv ønsker en undersøgelse af frygt for præcedens.

- Hvis det er sådan, at en minister har rent mel i posen, ville han sige: Kom endelig og undersøg mig. Det virker meget besynderligt. Er der ikke noget at komme efter kunne han selv opfordre til at Rigsrevisionen til at gå ind i sagen, siger Hans Engell.

Det afgørende i Elbæk-sagen er ikke beløbenes størrelse, hvad angår de fem arrangementer, som ministeren har været vært for på AFUK. Der mangler den vigtige brik: Ministeriets rolle - det er dér, nøglen ligger til en afklaring af sagen, mener Engell.

- Af ministeriets redegørelse over arrangementer på AFUK fremgår ikke, om ministeriet har sagt god for arrangementerne.

- Har departementschefen virkelig sagt: Det er helt i orden, minister, at du lægger fem ud af 20 arrangementer på det akademi, eller har han fået advarsler? Vi mangler at få afklaret ministeriets rolle, og det kan kun Rigsrevisionen, siger Hans Engell.

Engell påpeger, at sidste gang en minister mistede jobbet på grund af en sag om middage og sammenkomster, var, da Arne Melchior (CD) måtte trække sig som trafikminister i 1986.

- Det var den daværende departementschef, der fældede ham, siger Hans Engell.

/ritzau/

 

Dagens Gossip