Ekspert: Ministers løfte om grundskyld er en illusion

Skrevet af admin

30/01/2015

Mest læste i dag

Når skatteminister Benny Engelbrecht (S) har lovet boligejerne, at de vil få penge tilbage i 2018, hvis nye og bedre vurderinger til den tid viser, at de har betalt for meget i grundskyld, er det et løfte uden værdi – en "illusion".

Sådan siger boligøkonom, lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet, skriver Politiken lørdag.

Det vil nemlig slet ikke være muligt at finde ud af, om boligejerne har betalt for meget i grundskyld, fordi det er umuligt at finde de rigtige grundværdier, som grundskylden beregnes af. Og det vil det også være i 2018.

- Vi får aldrig fundet de rigtige grundværdier. Det er en illusion at tro, at man kan finde den korrekte værdi for de enkelte grunde, siger Morten Skak til Politiken.

Skat opskrev ved vurderingen i 2011 grundværdierne i hovedstadsområdet med i gennemsnit 49 procent, og det har fået mange boligejere til at protestere over udsigten til grundskyldsregninger på 50.000 eller 100.000 kroner om året eller mere.

Rigsrevisionen kritiserede forrige år Skat for at have sat 41 procent af ejendomsvurderingerne for højt i 2011, og både Skat og Skatteministeriet har erkendt, at Skats vurderinger ikke er gode nok.

Grundværdien skal efter loven sættes til det, en grund kan sælges for i frit salg i ubebygget stand.

Men da der kun sælges ganske få ubebyggede grunde, eksisterer der ikke "tilstrækkelige data for ubebyggede grunde, som kan bruges til at fastsætte grundværdier", fastslog Regeringens første ekspert-udvalg - Engberg-udvalget i september sidste år.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) ønsker ikke at tale med Politiken, men skriver, at "det må stå for egen regning, hvad Morten Skak sidder ved sit skrivebord og finder på."

/ritzau/