Ekspert: “Nej, økologi er ikke en katastrofe for mennesket”

“Stort set alle forestillinger om økologisk landbrug er forkerte”.

Sådan lød udmeldingen fra tre svenske forskere i sidste uge, i forbindelse med udgivelsen af en svensk bog “Den ekologiske drömmen”.

I bogen kritiserer Lars Bergström, Thomas Kätterer og Rune Andersson fra Sveriges Latbruksuniversitet hele den økologiske tankegang, og kalder den for “en katastrofe for mennesker og miljøet”.

- Mange tror i dag, at økologisk landbrug er godt for miljøet, og at det giver sikrere og sundere fødevarer. Salget steg med 30 procent i første halvdel af 2014, og staten investerer millioner i økologisk landbrug. Men stort set alle forestillinger om økologisk landbrug er forkerte, skriver forskerne i en svensk kronik.

- Hvis den samme mængde mad, som produceres konventionelt i Sverige i dag, skulle produceres økologisk, vil udledningen af drivhusgasser øges markant, fortsætter de blandt andet.

Ifølge dem betyder det, at man kommer til at producere halvt så meget mad på landbrugsarealerne, som det er tilfældet med det konventionelle landbrug i dag.

Dansk ekspert går i offensiven

Men den præmis, som de tre forskere stiller op, holder ikke, fastslår Kirsten Holst, som er økologichef ved Videncentret for Landbrug.

- Det svarer lidt til, at to heste ser en bil og siger “Åh nej, automobilet bliver vores død”. Det gør det ikke, de bliver bare brugt som ridehest i stedet for arbejdsdyr. Det bliver en anden og ny verden, med nye måder at gøre ting, siger økologichefen som eksempel.

- Man kan anfægte de tre forskeres måde at beregne det på. Økologi handler ikke om den enkelte mark, det handler om et kredsløb, siger Kirsten Holst.

Hun lægger vægt på, at et konventionelt landbrug gerne adskiller korn- og kødproduktion, hvor man med en økologisk tankegang snarere fokuserer på helheder, og om hvorvidt det overordnet set er bæredygtigt.

- Det er klart, at det er dyrere at producere økologisk, så hvis man laver en økonomisk beregning, hektar for hektar, og ser på, hvor meget CO2, der udledes, hvis der skal produceres lige så meget ved et økologisk landbrug som ved et konventionelt, så vil resultatet være en større udledning, siger Kirsten Holst.

Det er jo ikke nødvendigvis værre for forbrugeren, forklarer hun, men der kan desværre blive lidt længere mellem bøfferne.

- Økonomisk set er det naturligvis værre for producenten, fordi han producerer mindre. Det er derfor, der er brug for en højere pris på de økologiske varer, så landmanden kan leve af det. Men til gengæld giver produktionen så mere biodiversitet og dyrevelfærd, siger den danske økologichef.

Hun understreger, at økologi hele vejen igennem er en anderledes måde at tænke på. En tankegang, som kræver tilvænning.

For eksempel vil køkkener og kantiner med økonomisk fordel kunne købe en halv økologisk gris i stedet for udskårne stykker kød. Men det kræver, at personalet vænner sig til at skulle håndtere et halvt dyr i stedet for en filet.

- Vi hører ofte, at folk gerne vil have, at økologiske varer skal være billigere. Men det er desværre bare dyrere at producere uden pesticider, siger Kirsten Holst, som derfor understreger, at hvis økologi er en katastrofe for nogen, så er det for producenterne af kunstgødning.

 

Dagens Gossip