Ekspert om Assad-forhandling: Løbet tør for løsninger

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og resten af koalitionen mod gruppen Islamisk Stat (IS) er løbet tør for militære muligheder i Syrien, og den nuværende politik har spillet fallit, når han nu vil iværksætte forhandlinger med styrets præsident, Bashar al-Assad.

Det mener lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

I fredagens Berlingske åbner udenrigsministeren for muligheden af at forhandle med præsident Assad. Danmark har ellers hidtil været en af støtterne af den moderate opposition, som ved kamp forsøger at vælte præsidenten.

Men fredagens melding er mere et udtryk for, at den nuværende militære indsats i landet mod IS ikke er nok, mener Peter Viggo Jakobsen.

- At Martin Lidegaard nu vil forhandle med Assad, viser bare, at den nuværende politik har spillet fallit, og at man ikke aner, hvad man skal gøre inde i Syrien.

- De bombardementer, man tidligere har iværksat mod IS, har ikke nogen effekt. Lige nu er der intet alternativ på den korte bane, siger Peter Viggo Jakobsen med henvisning til de luftangreb, som Danmark har bidraget til siden oktober sidste år.

Han mener ikke, at der er nogen chance for at skabe fred i Syrien ved at forhandle med Assad, sådan som Martin Lidegaard lægger op til.

- Lige nu prøver Lidegaard at gribe om et halmstrå og på den måde købe noget tid, så der kommer en dæmper i kampene, og så man kan redde nogle af de mennesker, der er i klemme inde i Syrien.

- Jeg tror ikke, at nogen har forhåbninger om, at dette forslag kan føre til forhandlinger, der efterfølgende kan lede til fred. Man kan måske forhandle små ting på plads. Men jeg tror ikke, at det fører frem til en egentlig fredsaftale, siger Peter Viggo Jakobsen.

Torsdag mødtes udenrigsministre fra hele verden til et koalitionsmøde i London, og her besluttede man at indføre en række tiltag, som eksempelvis skal forsøge at lukke pengestrømmen til IS.

Peter Viggo Jakobsen mener dog, at vejen til fred i Syrien ikke kan findes ved forhandlingsbordet.

- Du kan lave nok så mange begrænsninger for Islamisk Stat, som det blev besluttet på koalitionsmødet torsdag. Men der er kun én vej til at få stoppet IS, og det er mere vold på slagmarken, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip