Ekspert: Russisk homolov er især farlig for journalister

Lovens primære sanktion er store bøder til enkeltpersoner, der offentligt taler om eller viser støtte til homoseksualitet. Men en overtrædelse af loven udløser fængselsstraf, hvis man spreder omtalen til en større gruppe mennesker, som journalister for eksempel gør, skriver avisen.

»Det er især journalister, som må siges at have adgang til et bredere publikum, der kommer i knibe og risikerer fængsel,« siger projektleder Evguenia Jane Klementieva i afdelingen for menneskerettigheder i Østeuropa ved Institut for Menneskerettigheder.

Det er endnu uklart, om den nyligt vedtagen lov kommer til at gælde for udenlandske statsborgere under vinterolympiaden. Evguenia Jane Klementieva vurderer ifølge Politiken, at loven bliver suspenderet for internationale gæster, men ikke for russiske statsborgere.

»Hvis de suspenderer loven for udenlandske statsborgere, er det ikke farligt at være dansk journalist. Men lige nu ved vi reelt ikke, hvad loven betyder, og det er bekymrende,« siger hun.

Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, er bekymret for, hvordan loven kan påvirke udsendte journalister i Sochi. Derfor vil han diskutere situationen i den internationale og europæiske føderation for journalister, skriver Politiken.

»Det er ikke vores opgave at råde til at lade være med at dække OL, men en redaktion skal til enhver tid tænke på deres ansattes sikkerhed. Især i et land med en lovgivning af den art,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Formanden siger, at journalister »skal gøre alt«, hvad de kan for at fortælle de vigtige historier, men også at »nogle historier kan fortælles hjemmefra«.

»Det er vigtigt, at historien (om homoloven, red.) kommer frem, men det gælder jo i alle sammenhænge, at man som journalist tager sig i agt for sin egen sikkerhed. Hvis man er i et land, hvor der er risiko for fængselsstraf, skal man tage sig i agt«.

 

Dagens Gossip