Ekspert: Svært at se hvordan GGGI gavner klimaet

- Arbejdet for at sikre bæredygtig vækst og undgå uoverskuelige klimaforandringer er vigtig for vores fremtid og klodens fattigste mennesker.

Sådan lyder det fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), der onsdag begrunder regeringens beslutning om at fortsætte støtten til klimaorganisationen GGGI via en ny treårig bevilling på 90 millioner kroner.

Men det kan være svært at se, hvad GGGI egentlig gør for klimaet, mener ph.d.-stipendiat ved DIIS Anders Riel Müller, der har fulgt Sydkoreas arbejde med at skabe grøn vækst, som er hjørnestenen i GGGI's arbejde.

Han sætter spørgsmålstegn ved, hvad de danske skatteydere kan forvente at få af klimaforbedringer for de 90 millioner kroner.

- Jeg kan ikke se, at der er nogle konkrete mål for, hvordan GGGI reducerer klimaforandringer, eller hvordan organisationen omsætter pengene til grønne projekter og ting, der sikre et mindre CO2-udslip, siger Anders Riel Müller og tilføjer:

- Det andet, jeg ikke kan se, er, hvorfor ulandsbistanden skal bruges på de her meget, meget dyre konsulentprojekter, som ikke har nogen konkrete resultater.

Han peger dermed på, at den danske regerings interesse i GGGI måske ikke kun skyldes kampen for klimaet, men også kampen for et godt forhold til blandt andre Sydkorea, der er en af verdens vækstøkonomier.

GGGI var oprindeligt en sydkoreansk organisation, som med dansk støtte blev udvidet til at være en international organisation, der i dag blandt andet også får støtte fra Norge.

Danmark har både under den tidligere VK-regering og under den nuværende regering arbejdet målrettet for at skabe et godt forhold til Sydkorea, og GGGI har i dag Lars Løkke Rasmussen (V) som formand.

Ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen er GGGI ikke en organisation, "der laver projekter i form af vandpumper, diger og vindmøller."

- Organisationens vigtigste opgave er at rådgive regeringer i udviklingslandene om at udarbejde konkrete strategier for grøn omstilling.

- Det bidrager samtidig til, at udviklingslandene kommer til at tænke i muligheder og investeringer frem for barrierer, når det handler om klimaforandringer, siger Mogens Jensen.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip