Ekspert: USA går ikke ind i Syrien

USA kommer ikke til at deltage i en intervention i Syrien. Det vurderer Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

Den såkaldte "røde linje" for, hvad USA's præsident, Barack Obama, har kaldt for acceptabelt i borgerkrigen, blev ellers overskredet, da det kom frem, at der kan være anvendt giftgas i konflikten.

Det er endnu ikke afklaret, om det var oprørere eller regeringsstyrker, der i givet fald benyttede sig af kemikalieangreb.

- Det er i så fald sandsynligt, at oprørerne har benyttet kemikaliebomber som en provokation for at få USA til reagere, siger Peter Viggo Jakobsen til Ritzau.

Men han mener ikke, at det er nok til, at USA vil foretage en militær intervention. Der er for mange store politiske dilemmaer, der taler i retning af, at konsekvenserne af at gå aktivt ind i den syriske borgerkrig overstiger fordelene ved at sætte en stopper for den.

- USA er naturligvis bekymret for konflikten, men kan godt "leve med", at der sker drab på syriske borgere. De risikerer på sigt at gøre ondt værre, hvis de går aktivt ind i konflikten, siger han.

Han vurderer, at et samlet FN skal gå ud og fordømme situationen, hvis Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal genoverveje sit militære magtbrug mod oprørerne i landet. Det lader dog ikke til, at det kommer på tale.

- Verdenssamfundet har svært ved nå til enighed på grund af individuelle politiske interesser, og derfor bliver det svært at nå til fælles enighed om at indsætte fredsbevarende militærstyrker, siger Peter Viggo Jakobsen.

Rusland, der støtter Assad-regimet med blandt andet avancerede luftmissiler, stemte imod en FN-resolution om at reagere på borgerkrigen i Syrien. Iran og Kina bakkede Rusland op og anklagede resolutionen for at være ensidig.

- Rusland og Kina vil bruge deres ret til at nedlægge veto, og FN vil derfor ikke nå til enighed med de vestlige magter i denne sag.

- Derfor er det sandsynligt, at en mulig intervention bliver en enegang for USA og dets vestlige støtter, og derfor kan det blive en sag for Nato, hvor de øvrige medlemslande vil afvente en udmelding fra dem. De går ikke i krig uden USA, siger han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip