Ekspert: USA har gode beviser mod Assad

Det vurderer seniorforsker Henrik Ø. Breitenbauch fra Center for Militære Studier, hvor han blandt andet har forsket i, hvordan politiske beslutninger bliver taget i forbindelse med anvendelse af magt.

»Når amerikanerne melder ud så klart, som de gør, før der kommer en rapport fra FNs våbeninspektører, så må man antage, at amerikanerne mener at have gode beviser allerede, som de sandsynligvis har fået gennem efterretningskilder, altså spioner på jorden,« siger Henrik Ø. Brautenbauch.

Mandag sagde USAs udenrigsminister, John Kerry, at gasangrebet er en utilgivelig realitet, og at de, der gør brug af »verdens mest afskyelige våben«, skal stå til ansvar for det. Derudover sagde Kerry, at præsident Obama i løbet af få dage vil beslutte, hvordan USA vil reagere på gasangrebet.

Efterfølgende har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) åbnet op for at gå med i militær indsats uden om FN.

»Selvfølgelig har der været diplomatisk kontakt, og det har gjort indtryk i Statsministeriet og Udenrigsministeriet, at amerikanerne har meldt så klart ud, som de har, og at John Kerry gik på TV og udtalte sig så tydeligt, som han gjorde,« siger Henrik Ø. Brautenbauch.

Han vurderer, at amerikanerne set i lyset af udmeldingerne om masseødelæggelsesvåben i Irak, som ikke viste sig at holde, må føle sig meget sikre på, at efterretningerne om giftangrebet holder.

»Generelt er man ikke meget for at stole på udmeldinger omkring masseødelæggelsesvåben og den slags ting, så i den kontekst må man formode, at amerikanerne har særdeles god grund til at sige tingene så firkantet, som de gør, da der netop vil være opmærksomhed omkring, hvorvidt det nu kan være rigtigt,« siger seniorforskeren.

FNs våbeninspektører skal undersøge området, hvor det formodede giftangreb fandt sted, igen onsdag, hvorefter der følger en rapport.

 

Dagens Gossip