Eksperter: Alle boligejere skal have ny chance for at klage

Skat overvurderede værdien af mere end fire ud af 10 parcelhuse, der skiftede ejer i andet halvår af 2011. Og Skat må selv opsøge de respektive sælgere og købere for at sikre sig, at de ikke har opkrævet og fremadrettet opkræver skat på ulovligt grundlag, siger lektor i skatteret Thomas Rønfeldt fra Aalborg Universitet:

»I 41 procent af tilfældene er værdifastsættelsen ulovlig, og der må Skat ud af busken og sikre sig, at de ikke opkræver skat på baggrund af en ulovlig afgørelse«.

Det store omfang af fejl bør give alle boligejere ret til at få afprøvet deres vurdering. Derudover er Skats sagsbehandling af klager over ejendomsvurderinger så lemfældig, at der som minimum bør åbnes for en mulighed for seks måneders fornyet klagefrist, siger Thomas Rønfeldt til Politiken.

Ifølge professor i forvaltningsret Michael Gøtze fra Københavns Universitet har Skat »pligt til at undersøge, om der er sager, der skal genoptages«, og hvis der er grove fejl som for eksempel dårlig sagsoplysning – hvilket Rigsrevisionen blandt andet peger på – »så vil der i mange tilfælde være pligt til genoptagelse«.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Både Venstre, Liberal Alliance og Konservative mener, at Skat automatisk bør kompensere borgere, som har betalt for meget. Kan det ikke lade sig gøre, skal borgerne have mulighed for at klage, selvom fristen er udløbet, mener partierne. Også DF og Enhedslisten vil give borgerne mulighed for at klage.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) siger ifølge Politiken, at det vil være meget vanskeligt at genåbne gamle vurderinger. Han har bedt sit ministerium undersøge, om det kan lade sig gøre.

 

Dagens Gossip