Eksperter: EU vil ikke tillade dansk tilbagekøb

EU har slået fast, at Danmarks såkaldte tilbagekøbsaftaler er direkte i strid med EUs konkurrenceregler. Og selv om politikerne med et nyt lovforslag nu forsøger at udnytte et smuthul i EU-reglerne, så kan Danmark godt se langt efter en aftale, siger flere EU-eksperter til avisen.

»Det er meget, meget svært at forestille sig, at Danmark kan finde en undtagelse i EU-reglerne. EU har været meget tydelig omkring loven, og det er yderst usandsynligt, at EU vil tillade Danmark at kræve tilbagekøb i forbindelse med kampflyene,« siger lederen af Institute of European Law på University of Birmingham, Martin Trybus.

Hver gang Danmark køber militært udstyr fra udenlandske virksomheder, skal virksomhederne til gengæld love at investere 100 procent af beløbet i den danske forsvarsindustri som følge af tilbagekøbsaftalerne.

De danske politikere satser nu på at udnytte en undtagelse i EUs regler, så der kan sikres danske arbejdspladser. Danmark må nemlig godt kræve tilbagekøb, hvis det har »væsentlig« betydning for Danmarks sikkerhed.

Ifølge professor i EU-ret og institutleder på Aarhus Universitet Michael Steinicke, er det meget usandsynligt, at EU vil godkende den forklaring.

»Der skal altså være helt konkrete forhold, der sætter Danmarks sikkerhed på spil, og generelt tolker EU undtagelsesreglerne meget restriktivt,« siger han og fortsætter:

»Så generelle hensyn til, at man gerne vil have en stærk forsvarsindustri i Danmark, vil ikke være tilstrækkeligt«.

Forsvarsordfører John Dyrby Paulsen (S) anerkender over for Morgenavisen Jyllands-Posten, at tilbagekøbskravet bliver en udfordring.

»Nu må vi vende alle sten for at se, hvordan vi sikrer, at forsvarsinvesteringer kan generere danske arbejdspladser,« siger han.

 

Dagens Gossip