Eksperter forventer V-forklaring af nulvækst

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, og Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen.

»Venstres formand har en reel udfordring her, da han har talt meget længe om, at man gerne vil stræbe efter at holde en nulvækst i det offentlige. Men hvordan vil man gøre det?,« spørger Thomas Larsen.

»Der mangler vi i den grad svar, og jeg mener, at han er tvunget til at lægge en form for køreplan eller regnestykke frem, der viser, hvordan man vil nå målet om nulvækst,« fortsætter Thomas Larsen.

Men man skal ifølge Jesper Termansen ikke forvente, at Venstre fremlægger en større plan for, hvordan partiet på længere sigt vil få udgifter og indtægter til at balancere ved at effektivisere den offentlige sektor.

»Jeg tror, at vi får nogle ganske få udvalgte og nemt håndterbare forslag fra Venstre, som skal illustrere, at partiet både kan love effektiviseringer og levere varen,« siger Jesper Termansen.

Over sommeren er der kommet udmeldinger fra både Liberal Alliance, de Konservative og Dansk Folkeparti, der indikerer, at der ikke er enighed over hele linjen i blå blok. Partiformand Anders Samuelsen (LA) talte på Liberal Alliances sommergruppemøde om massive skattelettelser, mens Dansk Folkeparti åbnede op for en udvidelse af den offentlige sektor, mens de Konservative har afvist flere stramninger på udlændingeområdet, som Dansk Folkeparti er fortaler for. Fredag vil Lars Løkke Rasmussen formentlig forsøge at skvætte en smule olie på skvulpende blå vande, men ellers prøve at nedtone eventuelle uenigheder i oppositionen, mener Jesper Termansen.

»Venstre har ingen overordnet interesse i at tage den diskussion nu og fjerne fokus fra regeringens trængsler«.

Thomas Larsen kalder det »åbenbart for enhver«, at der er forskel på, hvad de forskellige partier i blå blok mener, både når det drejer sig om den økonomiske politik og værdipolitikken. Men det er ikke ensbetydende med, at Venstre-bossen behøver at føle sig presset.

»Når det kommer til stykket, så vil jeg sige, at Lars Løkke Rasmussen kan tage det her med ophøjet ro, da de første meningsmålinger efter sommerferien viser, at blå blok stadig står til at få en massiv valgsejr, hvis der var valg i morgen. Derfor vil han lægge vægt på, at der er lang tid til næste folketingsvalg, og at det er naturligt, at de enkelte borgerlige partier prøver at profilere sig selv, så de står så stærkt som muligt,« siger Berlingske politiske kommentator.

Venstre holder sommergruppemøde på hotel Nørre Vosborg i Vemb ved Holstebro og møder pressen klokken 12.20 fredag.

 

Dagens Gossip