Eksperter kalder Skats grundvurderinger uforklarlige

Boligejerne kommer dermed til at betale stærkt stigende ejendomsskatter i de kommende år, og Skat har samtidig helt undladt at opskrive værdien af virksomhedernes grunde, hvor større grundværdier ikke på samme måde udløser større skatteindtægter.

Men flere eksperter kalder Skats vurderinger uforklarlige, mens boligejere, der har udsigt til at betale mange tusinde kroner ekstra i grundskyld, ikke er i tvivl om formålet med Skats vurderinger.

»Man skruer der, hvor beskatningsmuligheden er. Det er vi ikke i tvivl om«, siger Janus Lyngbye fra Fuglebakkekvarterets Grundejerforening på Frederiksberg.

I 2011 foretog Skat efter en periode med stabile boligpriser en markant ændring og opskrev værdien af grundene på Frederiksberg med 76 procent, mens husene faldt flere millioner kroner i værdi.

Det betyder, at mange beboere om nogle år skal betale omkring 50.000 kr. mere i grundskyld om året.

»Den stigning er der ingen, der kan forklare«, siger Claus Pedersen fra revisionsfirmaet KPMG.

Skat har derimod ikke foretaget samme ændring for virksomhederne, der i mange kommuner betaler skat – en dækningsafgift af bygningernes værdi.

Allan Malskær, der er formand for Parcelhusejernes Landsforening, mener, at Skat »udhuler skattestoppet« på boliger, fordi grundskylden ikke er underlagt samme skattestop som bygningerne – blot et skatteloft.

Steffen Normann Hansen er direktør for Skats Kundeservice, afviser, at man bevidst har lagt vurderingerne, så de giver de størst mulige skatteindtægter.

»Jeg må fuldstændigt afvise, at nogen hos os skulle lave skattetænkning. Vi følger vurderingsloven«, siger han, men tilføjer, at han ikke vil afvise, at der er værdier, der er sat forkert, og Skat har erkendt over for Rigsrevisionen, at der har været en »ubalance« i de 60.000 grundværdiområder, som vurderingerne bygger på.

 

Dagens Gossip