Eksperter: Klippekortsløsning løser ikke alt

Sådan lyder vurderingen fra seniorpartner i konsulentfirmaet Pluscon, Henning N. Jensen, der har fulgt Rejsekortet gennem en årrække, efter at det er blevet besluttet at forlænge salget og brugen af det traditionelle klippekort med et år og dermed udskyde den fulde indfasning af Rejsekortet i hovedstaden.

Selv om der kommer en opdatering af det nuværende kort, er det ifølge Henning N. Jensen næsten sikkert, at kortet stadig vil have nogle udfordringer, når kortet helt skal afløse det klassiske klippekort fra juni 2014.

»Beslutningen om at forlænge klippekortene får ikke de bagvedliggende problemer til at forsvinde,« siger han og uddyber:

»Det her er et meget kompliceret system, hvor vi kender meget lidt til teknikken bag. Men min erfaring siger mig, at den opdatering, der kommer, vil løse nogle problemer men med garanti ikke alle.«

Og selv om et år er lang tid, kræver det en indsats fra selskaberne bag kortet at få lavet alle de nødvendige ændringer, vurderer adjunkt Ali Gürcan Özkil fra Institut ved Mekanisk Teknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

»Det kræver en indsats, men de ting, der halter, kan ændres rimeligt simpelt. Det drejer sig blandt andet om synlighed, ikke bare rent fysisk på stationerne, eller hvorvidt man er checket ind eller ej, men også hvor mange penge man har på kortet,« siger han.

Trafikminister Henrik Dam Kristensen (S) slår fast, at den forlængede indfasning af kortet skal bruges til at kurere Rejsekortet for »børnesygdomme«. Samtidig lagde han ansvaret hos trafikselskaberne og Rejsekortet.

»Det er en løsning, som giver tryghed for brugerne af den kollektive trafik, og som samtidig giver Rejsekortet og trafikselskaberne mulighed for at løse de udfordringer og børnesygdomme, Rejsekortet har. For mig er det vigtigt, at passagerne er i centrum, og at det skal være nemt og gennemskueligt at købe en rejse. Og det er et fælles ansvar for Rejsekortet og trafikselskaberne at sørge for det,« siger han i en skriftlig kommentar.

Fra Rejsekortet A/S afviser man, at der er alvorlige fejl på kortet lige nu.

»De fejl, der bliver fundet, bliver rettet hurtigst muligt. Der er ingen alvorlige fejl pt. Der har været et problem med rejsehistorikken. Det reagerede kunderne ikke på, men det gjorde pressen så. Men den fejl er altså rettet,« siger Bjørn Lindegård Wahlsten og forklarer, at klippekortsudfasningen ingen forskel gør for Rejsekortet.

»Jeg er enig i, at det her er et fælles ansvar, men Rejsekortet fortsætter ufortrødent med at sikre, at kunderne kan bruge kortet, uanset om der er en længere udfasning af klippekortet,« siger han.

Fra Movia, der er et af selskaberne bag Rejsekortet, lyder det, at den senere udfasning skal være med til at sikre trygge kunder.

»Det er vigtigt for trafikselskaberne, at overgangen til rejsekort sker på en måde, så kunderne er tilfredse med at bruge rejsekort,« siger administrerende direktør i trafikselskabet, Dorthe Nøhr Pedersen i en skriftlig udtalelse.

 

Dagens Gossip