Eksperter: Luftangreb bider ikke på Islamisk Stat

Skrevet af admin

21/01/2015

Dagens topnyheder

Et-nul til Islamisk Stat. Sådan ser resultatet ud efter et halvt års vestlige flybombardementer i Irak og Syrien.

Selv om USA og dets allierede har gennemført over 1800 luftangreb og ramt flere end 3200 militære mål, er Islamisk Stat (IS) på ingen måde svækket, lyder vurderingen fra flere førende eksperter i oprørsbekæmpelse ifølge Information.

Tværtimod vinder IS frem både i Irak og Syrien. I dag kontrollerer den islamistiske bevægelse halvdelen af Syrien, og i Irak vokser den folkelige opbakning dag for dag, skriver avisen.

Og eksperterne er ikke i tvivl. Hvis USA og dets allierede - heriblandt Danmark - ikke ændrer strategi, er nederlaget uundgåeligt.

- Det er måske nok lykkedes at standse IS' fremmarch i Irak. Men de har fortsat kontrol over stort set de samme områder som for et halvt år siden, og i Syrien har de haft stor fremgang, siger Afzai Ashraf, ekspert i militær oprørsbekæmpelse ved tænketanken Royal United Services Institute i London, til Information.

Derfor mener han ikke, at det sidste halve års krig har svækket IS på nogen måde.

- Det er ligegyldigt, hvor mange jeeps, bygninger og kampstillinger, danskerne og amerikanerne bomber, hvis IS ikke mister en tomme af sit territorium, siger han til avisen.

Dommen fra seniorforsker og Mellemøstspecialist Julian Barnes-Dacey fra den ansete politiske tænketank European Council on Foreign Relations i Bruxelles er lige så barsk.

- Det er meget svært at få øje på succeserne. Faktisk ser det ud til, at den strategi, Vesten bruger over for IS, har den stik modsatte effekt af det, man ønsker at opnå, siger han til Information og uddyber:

- I stedet for at svække IS bakker flere og flere sunnier i dag op om bevægelsen, både i Irak og Syrien. Og det selv om IS har ry for at regere med uhørt brutalitet.

/ritzau/